Sorsvonat

Írta: Fitó Ica

Túl az Óperencián..

Van a házunkban a lépcsőházban egy hatalmas fehér falfelület, ami telis-de teli van régi családi képpel. Ide gyűjtöttem össze a felmenőimet….a szüleim fiatalon, anyukám gyönyörű hófehér esküvői ruhában….. itt vannak a nagyszüleim,…. dédszüleim. Történetem kackiás bajuszú nagyapámról szól.

Írta: Fitó Ica

Majd ő megmutatja!

Jeges félelem lett úrrá rajta, érezte, halálra ítélték, a vesztét akarják. Reménytelenül, csalódottan meglapult az út szélén, mozdulni sem bírt. Nagyon gyengének érezte magát, könyörögve nézett az oda-odahajoló száraz fűszálra...talán ő segíthetne.

Írta: Fitó Ica

Hopp egymagam!

Hajdanában, a bikkfagatyás világban született felénk ez a szólás-mondás. Akkor még a kicsi falvak egyetlen szórakozóhelye a kocsma volt. A kocsma, ahol összejöttek a legények, akiknek a zsebében elengedhetetlenül ott lapult a bugylibicska. Anélkül nem legény a legény, arra bárhol szükség lehet.

Írta: Fitó Ica

Keceli eső

Írta: Fitó Ica

Párok

Írta: Fitó Ica

Magányos fa

Írta: Fitó Ica

Főzünk apádnak

Később már csak a lépten-nyomon elszórt tehénlepény-halmaz árulkodott arról, merre is ment a csorda a legelőre. Ez persze a nagy melegben hamar megszáradt, és hiszitek, vagy nem, de ez is használható volt valamire!

Írta: Fitó Ica

Rőzseláng

Na ekkor Paliban isteni szikra gyulladt ki. Majd túl jár ő a ló eszén, el fog az indulni egykettőre! Most aztán móresre tanítja! Nem messze egy rőzserakás árválkodott, abból sebtiben hozott egy nyalábbal, és magában kuncogva a ló hasa alá tette.

Írta: Fitó Ica

A kaszás

Úgy tíz éves lehettem, amikor izgalmas hír röppent fel a családomban. Ági az unokanővérem férjhez megy. Eladósorban lévő lány volt már, csakhogy a vőlegény nem falumbéli! Innen legalább hetven kilométerre folyik a Tisza, annak is a túlsó partjáról való. De ez hagyján... A neve!

Írta: Fitó Ica


Árvalányhaj

Írta: Fitó Ica

Nézd már, milyen ho-ho!

Írta: Fitó Ica

Életképek I.

Variációk egy témára I. A MÉRTÉKET TUDNI KELL!! A kiskunsági buckák között egy kb. 600 lelket számláló helyen falunapot tartottak. Barátkozás, bográcsozás, iszogatás, ahogy illik.

Írta: Fitó Ica

Életképek II.

Variációk egy témára II. Szolgálunk és védünk! Kisvárosunk rendõrségén bátortalanul kopogtatnak egyik vasárnap délután. A 75 éves Bóna Pista bácsi zavartan nyitja be az ajtót.

Írta: Fitó Ica

Csendhangok

Írta: Fitó Ica