vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

A jól megérdemelt nyugdíj

Műfaj: PrózaCimkék: szegénység, öregség, remény

Mi vár a mai öregekre? Kidolgozták a belüket és végre elérkezett a várva-várt nyugdíj? Nyugdíj? Van még ilyesmi? Ebből meg lehet élni és nyaralni menni, mint a német nyugdíjasok? Ez vicc. Rossz vicc!

 

A nap már megmutatta magát és a Nyugdíj Intézetben lázasan elkezdődött a félfogadás. Nem voltak kevesen az ügyfelek, még a lépcsőn is álltak, hogy a pulthoz kerülhessenek, ahol mindenki megkapta a számát, ami az éppen aktuális ügyintézéséhez volt szükséges.

Sok leendő „nyugger” várt a sorára türelmesen, vagy a botjára támaszkodva billegette magát egyik lábáról a másikra. Ezt is el kell egyszer intézni, aztán lehet majd pihenni a hátralévő években és élvezni a jól megérdemelt nyugdíjat.

Az intézet dolgozói kedvesen, türelmesen foglalkoztak az „elítéltekkel” és hasznos tanácsokkal látták el őket.

Nyugger Géza bácsi hosszú évek óta törzsvendég az intézetben, mert nem egyszerű nyugdíjba vonulásának a feltétele.
Géza bácsi száma felvillant a táblán és örömmel tipegett az ablakhoz. Leült a székre és szemügyre vette az üvegfal mögött vele szemben ülő huszonéves forma „kislányt”.

– Kérem a papírokat, a bizonyítványokat, igazolásokat, a munkaidőt elismerő igazolást…. És sorolta a végeláthatatlan sok mindent.
– Én csak a személyimet hoztam – mondta Géza bácsi reszkető hangon – a múltkor nem mondták, hogy ennyi minden kell. Itt minden nyilván van tartva Önöknél úgy tudom.
– Igen, minden nyilván van tartva, de az ügyfél részéről is be kell adni ezeket az igazolásokat.

Géza bácsi megtörölte verejtékező homlokát és kissé ideges lett, mert már ki tudja hányadszor jár itt és mindig elfelejtett elhozni valamit.
Az előadó lefénymásolta az igazolványt és mondta:

– Levélben fogjuk értesíteni az ügyintézés menetéről és az egyeztetés időpontjáról.

Géza bácsi elkeseredett, mert nem látta az ügyintézés végét, mikor tudja végre már elintézni a nyugdíját?

Hazaindult és a nem éppen felüdítő utazás után végre hazaért. Melege volt és fáradtan huppant a fotelba. Bekapcsolta a TV-t, ahol éppen a híreket mondták.

„Új nyugdíjrendeletet fognak bevezetni hamarosan, így a 60 év alattiaknak, - akik az előnyugdíjat élvezik – vissza kell menni még „rádolgozni” egy pár évet.”
Géza bácsi nagyon meglepődött ezen, ezt nem mondták neki az intézetben.

Igaz, már nagyon rég óta intézi a nyugdíját, de a hosszadalmas ügyintézés alatt már a 80-at is betöltötte. 80 fölött pedig nem jár semmi. Minek? Ebben az országban komoly gazdálkodás folyik. Minden fillérnek meg van a helye.

Hümmögött egy sort a bajusza alatt, …………ezek a fiatalok!
 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.