vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Aprócskácska

Műfaj: PrózaCimkék: szegénység, hazugság

Az élet nehéz és egyre nehezebb. Nem hiszem, hogy ez ok arra, hogy másokat átverjenek és leszedjenek. Persze ez senkit nem érdekel. Mindenki élni akar ki így, ki úgy.

Gondolkodom az életemen, miért ilyen kegyetlen velem? Miért? Szeretem az embereket, mindenkit – pedig nem mindegyikük érdemli meg -, de azt gondolom, hogy ők is az életem részei. Van nekem életem?

Biztos van, mert dolgozom, nem is keveset és látszatra mindenki szeret. Nagyon szeretnek kölcsönkérni – és nem visszaadni – és én így utólag elgondolkodom azon, hogy vagy én vagyok naiv, vagy ők nem becsületesek? Nem tudom eldönteni. Nagyon nehéz a megélhetés manapság, én is visszafogottabban élek, de nem azért, hogy eltartsam a fél kerületet. Most már magamhoz kell térnem és meg kell tanulnom egy szót, amit eddig nem tudtam kiejteni. NEM! Nem tudok adni. Nagyon sajnálom. Borzasztó, ez nem méltó hozzám, de sajnos mindig átvernek és valóban most már „edzettebb” vagyok, de mégis nehéz ezt a szót kimondanom. Én ilyennek születtem.
Nagyon el vagyok keseredve, mert nem értem miért nem tudja valaki azt mondani, hogy „ne haragudj, most nem tudom visszaadni”! Akár haragszom, akár nem ez így van és ezt a gesztust elvárom minden tartozómtól.

Többen vannak nehéz helyzetben, de tudomásul kell vennem, hogy meg kell változnom. Nem mehet ez így tovább.

A múltkor például lejött hozzám egy szomszédasszony, a következőkkel:

– Tudnál egy húszast kölcsönadni?
– Persze, tessék, itt a pénz – mondtam, bár nem örültem ennek az egyezségnek.

Mintha röntgen szeme lett volna, hogy előre megkaptam a fizetésemet, de még nem tudtam bankba tenni, mert már bezárt. Nem tudok hazudni. Adtam neki. Két gyereke van és eléggé kétséges életet él a pasijával, de adtam, mert ott vannak a gyerekek. Persze nem rájuk költötte.

Elérkezett a visszaadás ideje, de megmagyarázta, hogy két hónapra ígérte, szóval ez van. Ilyen ez a mai világ, de megint tanultam, talán még mindig nem eleget.

A jövőben csak egy szót fogok ismerni: NEM
 

 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.