vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Cui prodest?

Műfaj: EgyébCimkék: kinek az érdeke

Az okokat kereső, mindig felteszi a fenti kérdést, kinek áll(t) érdekében. Kudarcként élem meg, amikor képtelen vagyok megérteni egy folyamat, egy esemény mozgatórugóit.

 

Áradnak felém az információk, a harc, a küzdelem szükségességéről, az összeesküvés elméletek összefonódásáról, a pénz hihetetlen hatalmáról. Ugyanakkor értelmetlen rombolást, „csak azért is” cselekedeteket, (Nem számít mibe kerül!) gyűlölettől vezérelt acsarkodást tapasztalok, a kis és nagy közösségekben egyaránt.
A biztos egzisztencia létrehozása, csak keveseknek sikerült, esetemben ennek kizárólagos oka, nem voltam képes „helyzetbe hozni” magamat. Mentségemre szolgáljon, a családom eltartása szinte minden erőmet lekötötte, mert abban az időben a „rossz irányba orientálódott” egyedek, csak munkával tudtak pénzt keresni. Ma annyi a különbség, hogy azzal sem! Valószínű ez okból „orientálódnak” oly sokan, ha viszont „rossz lóra tesznek” előtör belőlük a bevezetőben említett harci ösztön, és lelkesen ócsárolják akár addigi elvbarátaikat is.
Cui prodest? Kinek állt érdekében elhitetni velünk, hogy a fizikai munka, a földművelés szégyen, és ilyesmivel kizárólag funkcionális analfabéták foglalkoznak? Miért vált szitokszóvá a „melós”, vagy a „paraszt”, miért hisszük, hogy mások a által előállított értékek kereskedelmével fenntartható egy gazdaság? Miért a piramisjátékokat, az adócsalást, a korrupciót, és a felelőtlen kölcsönfelvételt látjuk célravezető megoldásnak?
Azt hittük, az Európába vezető út akadálymentes díszmenet, és még most sem látjuk be, az európai színvonalon való élethez európai módon illene viselkednünk is. Több mint húsz éve kísérletezünk problémáink megkerülésével, talán a pártos felállásban rejlik, hogy nem sikerült érdemi megoldást találnunk. A híradások hemzsegnek a népszerűségi mutatók ismertetésétől, közben a gazdaság folyamatosan hanyatlik, és még mindig csak ötletelünk, kísérletezgetünk.
Cui prodest? Kinek az érdeke az újabb, és újabb „tűzoltó” megoldásokkal(?) való csapkodás, az őszinte helyzetfeltárásra, és lehetséges megoldására törekvés helyett? Kinek az érdeke elhitetni, hogy a nyitott gazdaságú országunk képes önmaga megküzdeni a világ összes problémájával, amikor gazdaságilag a világ történéseitől függünk?
Cui prodest?

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.