vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Emberi jellemek10

Műfaj: PrózaCimkék: a szerepjátékos

„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi, és nő: Fellép, s lelép, s mindenkit sok szerep vár, életében...” ( William Shakespeare, Ahogy tetszik II. felvonás 7. szín; fordította Szabó Lőrinc.)

 

A végeredményt nem látjuk előre, de töretlen hittel játszunk, mert szeretnénk másnak látszani, mint amilyenek valójában vagyunk.

Az emberi tűrőképesség változó mértékű, aki tegnap velünk együtt nevetett a rajta csattanó poénon, az holnap - rosszabb hangulatban - durva sértésnek érzi, és esetleg ingerülten reagál. Ilyenkor - a szerintünk túlzott replika miatt - feljogosítva érezzük magunkat a megtorlásra, mert „mit képzel ez a kis hülye bunkó, ha vele még viccelődni sem lehet”.
Az adok - kapok egyre durvul, a tömeg jobbára a leghangosabbak véleményére hallgat, és nem az esetleg vétlen gyengébbet támogatja, sőt aki ezt közülük megteszi az is ellenséggé válik. A cél megváltozott, már nem csak nevetségessé akarunk tenni, hanem megalázásra törekszünk. Testvérek vesznek össze, kihűlt kapcsolatok résztvevői inzultálják egymást nyilvánosság előtt. Állandósult a saját zsenialitásunk bizonygatása, tőlünk eltérő foglalkozásúak, társadalmi csoportok lenézése is, majd a tragédia bekövetkeztekor, rosszallóan állapítjuk meg, médiumunknak nem volt humorérzéke.
Szomorú, ilyen társadalomban élünk, sokunk pusztán játéknak –jó bulinak - tekinti e viselkedésformát, de látjuk, érezzük hova vezetett ez a gondolkodásmód, akár egy egész ország viszonylatában is. A kis közösségekben egyének sorsát tehetjük tönkre, de a politika világában milliárdokba kerül, ez a szerepjátékos magatartás. Vajon mikor eszmélünk rá, magatartásunk tarthatatlanságára, mikor értjük meg, hogy embertársunk tönkretétele nem jár haszonnal, csak értelmetlen elégtételt érzünk a velünk egy nívóra való süllyesztésekor. Ettől a taktikától lehetetlen eredményeket elvárni, (még gazdaságiakat sem) kimondottan gátló hatása van.
A végeredményt még most sem látjuk előre, de teljes erőnkből szítjuk az ellentéteket, kipécézünk és büntetünk a saját igazságunk elvakult hitében, felejtve barátságot, és tisztességet.
A probléma párt semleges, nem függ kormányoktól, megoldása kizárólag rajtunk, múlik!

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Macska   (#30352)

2015. május 19. 10:54

Kedves János! Aki lát az orránál tovább is, annak mindez akár nyilvánvaló is lehet, arra viszont nincs ötletem, hogy a többiek hogyan vehetőek rá arra, hogy megerőltessék a „szemüket”. Írásodat ilyen irányú, nemes szándékú próbálkozásnak látom, ahogyan a sajátjaimat is annak szánom. Örülök, hogy nem adod fel.