vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Kristályvirág születése

Műfaj: PrózaCimkék: próza, mese, hős, szív, ének, favágás, sárkány, süsü, kohut, kristályvirág

Ki ne hallott volna a sárkányok által uralt országokról, s a Jelenések könyvebeli fenevadról, a japán, kínai sárkányról, a magyarok egyfeű sárkányáról? A Süsüje a zsoldosoknak, mint fekete hadsereg sárkánya hőssé vált a mesében, de lehet, hogy a valóságban is.

 Magyar honnak egyetlen egyfejű sárkánya, Süsü szerette a gesztenyefák bimbóit és leveleit. Egy napon megfedte emiatt őt Panni, akinek panaszkodtak a fák, hogy a sárkány lelegeli mindig friss hajtásaikat. Ezért a sárkány sanyargatni kezdte önmagát.

Panni egyedül éldegélt egy faluvégi házikóban, nyomorban tengette életét, alig volt mit ennie, mert kiközösítették a falubéliek szelídsége miatt. Bolondnak gondolták, azt hitték, aki jóságos és kedves, az lelki beteg, az az egészséges, aki gátlástalan és nagy szája van.
Süsüt szívesen fogadta a leány, szívesen osztozott csemegéin, az erdőben hó alól szedett növényeken és a télire eltett kertje zöldségein, amiért a sárkány nagyon hálás volt. Naponta órákig időzött Panninál, hallgatta a tiszta hangú énekeit, példázatos meséit. Egyszer csak azt érezte, hogy a szíve megváltozott, s mikor felcsendültek a szép melódiák, borzongás futott végig rajta és forróság öntötte el a fejét. Az általa soha nem ismert szeretet lágyította meg a szívét, s ilyenkor szemeiből patakzottak a könnyek az ablak alatt, ahová elbújt rejteni érzéseit.
Panni néha szedegetett az erdőben fatuskókat, hogy megmelengesse fagyott tagjait az egyetlen vaskályhája mellett. Hajnalban pufajkában ment fát vágni az udvarra, de nagyon ritkán sikerült egy-egy fahasábot produkálnia. Egyik nap megjelent Süsü felette a láthatatlanban, aki olyanná vált, mint egy meglepetés Mikulás, nem akarta nemes lelkét felfedni. Mikor Panni felemelte a fejszét, a tuskók maguktól szétestek. Süsü parancsolt a tuskóknak hatalmas erejével, melyről a lány nem tudott. Már csodálta Pannit az embersége miatt.
Amikor olyan mennyei kánon-tisztaságú daljátékot adott elő Panni, hogy Süsü könnyei a földre pottyantak, kinőtt a patyolat fehérségben egy kristályvirág, amit elnevezett sárkány szelídítő virágnak. Leszakította a szemkápráztató növényt és büszkén nyújtotta át Panninak szívének szeretet-erejét.

Panni és Süsü azóta különváltak, mert a sárkány elment megmenteni az emberiséget a szívtelenségtől, de örökké jóbarátok maradtak, mert szívük mindörökre eggyé vált, a távolság nem választhatja szét őket soha többé.

2017. április 13.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket