vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Kedves író és olvasó társaim!

Műfaj: EgyébCimkék: életrajzi regény, vélemény, segítség, építő kritika, ötlet

A segítségeteket szeretném kérni készülő,történelmi,életrajzi művemhez.Megkérnélek benneteket,hogy építő jellegű kritikátokkal,ötleteitekkel,véleményetekkel járuljatok hozzá,h a történelem tárgykörében kevésbé járatos,azonban érdeklődő laikusok számára is érthető írást adhassak az olvasóközönségnek.

A segítségeteket szeretném kérni készülő új művemhez. Egy ideje dolgozom egy történelmi, életrajzi regényen – azt hiszem, írói működésem legmélyebben áhított eredménye lenne – és ezzel kapcsolatban szeretnélek megkérni benneteket, hogy építő jellegű kritikátokkal, ötleteitekkel, véleményetekkel, esetleg pontosító kérdéseitekkel járuljatok hozzá, hogy a történelem tárgykörében kevésbé járatos, azonban érdeklődő laikusok számára is érthető, emészthető, és fordulatos, ugyanakkor történelmileg maximálisan hiteles leírást adhassak az olvasóközönség számára. Végezetül szeretném szavazásra bocsátani a mű címét is, ugyanis eddig még egyetlen ötletes, de frappáns cím sem született meg bennem.

 

Kamaszkorom óta legkedvesebb történelmi személyiségem a makedón Nagy Sándor, az a világhódító fiatalember, aki 25 éves korára az akkor ismert világ ura lett, számos csatában legyőzve a Perzsa birodalom utolsó Akhaimenida királyát, III. Dareios Kodomannost, s akinek taktikáit a mai napig oktatják még a katonai akadémiákon is. Nagy Sándor életéről, pályafutásáról, hadjáratáról és személyiségéről már számtalan könyvet, újságcikket, sőt filmet is megjelentettek, az elmúlt évtizedben évente kettő-három lát napvilágot világszerte, s ezért úgy gondoltam, hogy felesleges lenne még egy újabb próbálkozással gyarapítani kifogyhatatlan monográfiáinak hosszú sorát. Ehelyett egy másik szemszögből igyekeztem bemutatni azt a kort, amely a görög-makedón dicsőség korszaka volt. Annak a világnak az aspektusából, amely a győzedelmes, férfiközpontú makedónokkal szemben állt. Egy perzsa asszony, a kis-ázsiai helytartónak, Artabazosnak a leánya az, aki elmeséli élete – és ezáltal az ókori történelem e kimagasló korának – történetét a saját szemszögéből. Történetét, mely szorosan, ugyanakkor változatosan fonódik össze a kor legkimagaslóbb személyiségeinek életével és korával. Barsine egy olyan világ szülötte volt, amely a makedón hódítás következtében végeredményesen lehanyatlott, de amelyben a következő 300 év jelentős kulturális-társadalmi irányzata, a görög és a keleti világ egybeolvadt esszenciája, a hellénizmus megszületett.

 

Évekkel ezelőttről származik e regény ötlete, de egy jó ideig csak dédelgetett vágyam volt megírása, sokáig ugyanis nem éreztem magam kellőképpen felkészültnek a tárgyban. Nagyképűség lenne azt állítani, hogy mostanra maximálisan felkészültté váltam volna, mindenesetre mindent megteszek annak érdekében, hogy méltó legyek megírni ezt a rendkívül nehéz és összetett történetet; egy perzsa, ráadásul asszony történetét, aki csak sokadrangú személy lehetett egy olyan korban, amikor a nőknek még nem volt olyan és annyiféle joga, mint manapság, de akik nélkül talán nem úgy alakult volna a történelem, ahogy végülis megtörtént.

Hosszú hónapokon keresztül kutattam a szakirodalmat, a forrásanyagokat, heteket töltöttem angol és német nyelvű könyvek és cikkek lefordításával, vettem a fáradtságot, és elutaztam a mű helyszínéül szolgáló gyönyörű, de ismeretlen és veszélyesnek kikiáltott országba, hogy megismerhessem azokat a színhelyeket, ahol szereplőim megfordultak, és esetenként igyekeztem konzultálni a korszak egyik legelismertebb professzorával, hogy a részletek is lehetőség szerint pontosak legyenek. Most viszont Titeket szeretnélek megkérni arra, hogy a már elkészült fejezeteket elolvassátok, és megírjátok nekem véleményeteket, ötleteiteket és építő jellegű kritikátokat, mert előfordulhat, hogy én magam nem veszem észre az esetleges szakmai „túlkapásokat”, amelyektől nehezen emészthetővé válna írásom.

Segítségül mellékelek két linket is, amelyeket folyamatosan, minden résznél elérhettek, és amelyek a regényben szereplő neveket, illetve a helyszíneket feltüntető térképeket tartalmazzák. A névmutatót és térképlistát folyamatosan frissíteni fogom, hogy a lehető legkomplexebb segítséget adhassam számotokra, ezzel megkönnyítve a történet olvasását.

 

A mű munkacíme "Barsine története". Ehelyett keresnék egy frappánsabb, ugyanakkor sokat mondó címet, erre szeretnélek buzdítani benneteket, hogy segítsetek számomra megtalálni a megfelelőt.

 

Segítségeteket előre is köszönöm, jó szórakozást és ismerkedést ezzel a gyönyörű, de távoli világgal!

 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 5 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Persepolis   (#8206)

2009. március 17. 13:59

HA VALAKI ESETLEG A TÉRKÉPEKHEZ, VAGY NÉVMUTATÓHOZ KÉRNE SEGÍTSÉGET, ESETLEG MAGYARÁZATOT, KÉRDEZZEN BÁTRAN!!! :-)

 


2. Persepolis   (#8203)

2009. március 17. 11:04

Kedves Janó! Köszönet a bátorításért. Én is az egyszerűségnek vagyok a híve, de ezzel a csupán egyetlen névből álló címmel egyetlen baj lenne: rögtön mindenki Barsiné Pataki Etelkára asszociálna belőle... és talán egy laikusnak elsőre nem mond ezen kívül semmit... amúgy feltettem a második fejezetet is. :) Üdv.

Válasz Janó hozzászólására (#8194).

 


3. Persepolis   (#8081)

2009. március 11. 09:41

Kedves Ágnes! Nagy örömmel tölt el, hogy olvasod sorozatomat, hiszen adok a véleményedre, és azt hiszem, érdemes megfontolni tanácsaidat (a konkrétumokra majd az első fejezetnél reagálnék). Mint Katának is írtam, pontosan ugyanez a cím, ugyanebben a formában jutott eszembe nekem is: "Három férfi asszonya", bár akkor még nem gondoltam komolyan. Kételyemet Katának leírtam, de ha többen is ezt javasolják, akkor igencsak megfontolandó. Köszönöm ötleteteket.

Válasz Pigniczki Ágnes hozzászólására (#8075).

 


4. Persepolis   (#8080)

2009. március 11. 09:38

Kedves Kata! Nagyon köszönöm a búzdító, de építő jellegű kritikákat, ötleteket, amelyek mind elgondolkodtatak. Érdekes, pontosan ugyanez a cím ugrott be nekem is, tökéletesen ebben a formában: "Három férfi asszonya", bár én eddig nem gondoltam komolyan, csak egy pillanatnyi ötlet volt. Én is pontosan ezért "szavaztam le", mert kissé szenzációhajhásznak véltem, de hát senki sem tagadhatja, éppen az a cél, hogy minél többen elolvassák. Egyetlen dolog van ami miatt még mindig nem 100%-os az ötlet, az első két férfi eltörpült a 3. mellett, még ha amúgy kimagasló emberek is voltak a maguk korában. "Sajnos" azonban a 3. nem csak a maga korában, hanem egyáltalán, a világtörténelemben is az, mind a mai napig. :)

Válasz Blaue Augen hozzászólására (#8067).

 


5. Pigniczki Ágnes   (#8075)

2009. március 10. 21:09

Nekem is nagyon tetszik az ötlet. Találó cím, pontos és figyelem felkeltő, ami bizony nem utolsó szempont. Üdv.: Ágnes

Válasz Blaue Augen hozzászólására (#8067).