vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Mese a Maciról

Műfaj: EgyébCimkék: a tm alkotások

Kisfiam mindíg szétszórta a játékait...egyik nap,mikor leültem az ágyához hogy a szokásos esti mesét felolvassam neki,furcsa ötletem támadt...rögtönöztem neki a saját mesémet...

 Egyszer volt,hol nem volt, még az óperenciás tengeren is túl, volt egyszer egy város, úgy hívták hogy San Diego. Ebben a városban élt egy kisfiú, akit úgy hívtak, hogy Lacika. Ez a kisgyermek egy nagyon szeretetre méltó és jó kisfiú volt, csak egy kicsit rendetlen...Kérte az anyukája minden nap, hogy próbáljon meg rendet tartani a játékai között, de hiába...Történt egy szép napon, hogy mikor indultak volna valahová, a szobájában még mindíg játékhalmazok voltak mindenfelé...Édesanyja azt mondta neki, hogy össze kell pakolnia a szobájában , különben nem indulnak el az Állatkertbe. Lacika próbált kibújni a felelőssége alól, nemigen tetszett neki a kérés...Csak tett-vett a szobájában és az idő már nagyon elszaladt . Anyukája időnként kérdezgette - no kisfiam , haladtál - e valamit a rendcsinálással ? Már csak egy pár játék volt a szőnyegen , mikor Lacika gondolt egyet és a macit ,amivel aludni szokott berejtette a pulóvere alá , és leszaladt a lépcsőkön. Igen édesanyám ,elkészültem ,-mondta .

Édesanyja szeretettel megsimogatta a fejét , cuppantott egy puszit az arcára és beültek a kocsiba . Az autó kikanyarodott az utcájukból ,majd rátért az autó pályára és gyors sebességgel robogott az Állatkert felé...Az utazás nem valami szórakoztató a gyerekeknek . Lacika is egy idő után unatkozni kezdett .Már nem kötötte le a látnivaló az utakon, hiszen ezt az utat szinte naponta megtették édesanyjával .Nézte egy darabig a televiziót ami a kocsi ülésének a háttámlájába volt beleépítve, hallgatta az Ipod-ját, de mégis csak unatkozott.Egy idő múlva elővette a macit ,ami még mindíg bent lapult a pulóvere alatt. Leültette a lábára és elkezdett beszélni hozzá .Örülsz ,hogy eljöhetsz velem az Állatkertbe? Legnagyobb meglepetésére a maci megszólalt...Tudod ,hogy anyukád nem örül majd ha észreveszi ,hogy elhoztál ?Még sem kérdezted őt...és különben sem szeretem az Állatkertet .Engem azért vettek hogy az ágyadban legyek és éjjel vigyázzak rád, mikor alszol ! Jól vagy Lacikám ? Fordult hátra vezetés közben az anyukája . Lacika elrejtette a macit és megszeppenve nézett az előre. Jól vagyok ,nincsen semmi baj...válaszolt . A pulóvere alatt a maci most mozogni kezdett. Miért nem mondod meg ,hogy elhoztál ?Miért titkolodzól ? Anyukádnak nincsenek titkai elötted ! Ez nem becsületes...Ha nem maradsz békét és sokat ficánkolsz kilógatlak az ablakon...mormogott az orra alatt Lacika .Tessék szólni az Anyukádnak hogy itt vagyok...kiabált a mackó. Szóltál valamit kisfiam ,nézett hátra ismét az Édesanyja .Semmit , mondta a kisfiú ,csak melegem van...Nyissad ki egy kicsit az ablakot....volt a válasz . László leengedte az ablakot és a mackót kirakta rajta .Ha még egyszer megszólalsz kidoblak...A mackó rémülten nézett az autókkal teli autó pályára és egy szót sem szólt többet . Abban a pillanatban egy óriási teherautó robogott el mellettük és a szél amit felkavart kiragadta Lacika kezéből a mackót . A maci repült a levegőben egy darabig ,majd leesett az úttest szegélyére az aszfaltra .Lacika ,mikor a hátsó ablakon kinézett ,már csak egy barna foltot látott az úttest mellett ,aztán az is eltünt a látóhatár szélén...

Nem mert szólni az anyukájának ,de egész nap az Állatkertben szomorúan gondolt kis barátjára és lelkiismeret furdalása volt miatta . Mi lehet vele ?Talán még sír is hogy gazdája elveszítette . Egyedül fekszik majd a sötétben az ijesztő úton...éhes lehet ,szomjas lehet , félhet. Este mikor hazaértek , szomorúan ment fel a szobájába és álmatlanul forgolódott az ágyában . Éjjel felkelt és szótlanul összeszedte a még szerteszét heverő játékait . Az egész azért történt ,mert rendetlen volt ,hanyag és lusta .Oh ,csak még egyszer lehetnél velem...igérem hogy megváltozom . Még sírdogált is egy kicsit ,majd nagy nehezem elaludt .

Az autó pályán egy nagy teherautó pöfögött ,megrakva mindenféle használt áruval . Gazdája a környékbeli piacra igyekezett ,ahol eladta használt portékáit. Egy nagydarab kövérkés férfi vezette ,mellette ült a felesége is ,aki szintén jó húsban volt .Arcukon mosoly ült ,mivel tudvalevő hogy a húsos emberek mind vígkedélyüek és jó szívüek .Egyszer csak az asszony felkiáltott . Húzzál félre apjuk ,látok valamit az út szélén. A férfi megált a teherautóval és az asszony kikászálódott a kocsiból .Kis idő múlva elégedett ábrázattal jött vissza .Nézd apjuk ,egy mackó volt az út szélén...valami rendetlen gyerek kidobhatta .Milyenek ezek a mai gyerekek...ha nekem ilyen szép mackóm lett volna gyerekkoromban...Mindegy , jó lesz a piacon eladni...majd csak találunk rá egy vevőt...Azzal folytatták útjukat és meg sem álltak a piacig.

Másnap reggel,mire Lacika felébredt láztól piroslott az arca. Mitől lett beteg ? Ki tudja...lehet hogy az előző napi hosszú sétától az Állatkertben...lehet a huzattól a kocsiban...vagy a sok éjjeli sírdogálástól...nem lehet tudni. Még az is meglehet ,hogy a lelkiismeretével nem tudott megbékélni...Reggel Édesanyja nem vett észre semmit...Gyorsan öltözz, mert kiszaladunk a piacra ,dugta be az orrát a félig kinyitott gyerekszoba ajtaján . Lacika hangosan sírva fakadt...Brrrrrrrr a macim...brrrrrrrrrrrrr.Édesanyja csodálkozva nézett be ismét....mi van vele.?...-kérdezte .Nem találom, világgá ment...Hogy őszinte legyek ,én sem érezném magam jól egy olyan gyereknél ,akinek a szobája mindíg rendetlen...válaszolt az Édesanyja...Majd megkeressük ha hazaértünk...most siess.


Beültek a kocsiba és nemsokára már a piac parkolójában kerestek egy helyet . A piacon rengeteg a lánivaló mindent meg lehet fogni és kipróbálni.Lacika szeretett odajárni.Most azonban szomorúan kullogott az anyukája után.Szédült,és a betegség egyre jobban urrá lett rajta..Megint sírni kezdett..Mikor anyukája hátrafordult,akkor vette csak észre a lázrózsás arcát és nagyon megrémült. Csak addig tartsál ki Édesem, amíg a gyümölcsöt megveszem és hazamegyünk ,- mondta....Lacikából kitört a sírás....a macim ,oh a macim hol lehet ? A szemközti árus sajnálkozva nézett rá . A férjéhez fordult...ugye apjuk ,emlékszel hová tettük azt a macit ,amit reggel találtunk ?Nekünk az úgysem nagyon kell....igaz....A férje hümmögött valamit az orra alatt ,de mikor ismét a láztól csillogó könnyes gyermekszemekbe nézett, szó nélkül elkezdett keresgélni a nagy fekete műanyag zsákban . Kis idő múlva diadalmasan húzta ki a macit belőle és odaadta a feleségének . Az asszony a már távolodó kisfiú után szaladt. Ne sírj kedves,nem szeretem látni mikor egy kisgyermek sír..itt ez a mackó,lehet hogy nem olyan mint a tiéd volt, de talán ennek is tudsz örülni...nekünk nem kell...Lacika boldogsággal az arcán nyúlt a mackó után...Valyon ő az ? -villant át az agyán . A mackó nem szólt semmit, csak egy óvatlan pillanatban rákacsintott a kisfiúra.


Lacika szobájában az ágyban feküdt a mackó...csendben figyelte a békésen alvó gyermeket...Az asztalon egy pohár narancsital volt...lázmérő és gyógyszerek...Néha egy-egy mosoly bujkált a gyermek szája körül...valami szépet álmodhatott...A mackó odatette a mancsát a kisfiú homlokára . Minden rendben, gondolta....már rövidesen meggyógyul . Körülnézett és elégedetten látta, hogy a játékok a polcokok rendben sorakoznak...

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. TMT   (#6558)

2008. december 20. 12:46

Koszi Jano...nagyon szeretek irni...talan az is segit...Udv : Tana

Válasz Janó hozzászólására (#6539).