vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Almás gofri

Műfaj: EgyébCimkék: vidám recept

Nincs unalmasabb dolog, mint egy ételreceptet olvasni, a mindent a kezdőkért elv miatt, receptjeim talán vidámabbak a szokásosnál, de az esetek többségében mosolyogva is megvalósíthatók.

  
Szükséges hozzá(m) valók:
1 db az elkövetésre végsőkig elszánt, életkorunkhoz illő hölgy*
1 db gofri sütő
1 alma (az alma ízvilága erősen befolyásolja a végeredményt)
1 boldog tojás (Uniós előírásnak megfelelő)
5 evőkanál liszt (kéretik púpozni)
1 evőkanál cukor (érzékenyeknek édesítő szer)
2 dl. tej,
1 mokkáskanál só (a csapott kávéskanál, egyenértékű)
1 vaníliás cukor,  1 evőkanál kakaópor (igényeseknek)
Hűtőszekrény gyümölcstárolóból egy már előzőleg megvásárolt, (megtermelt) almát elővesz, meghámoz nagy lyukú reszelőn - a magház, és a magok kivételével - keverőtálba reszel. Várakozás nélkül (különben megbarnul a levegőn) lisztet, (sajnos e hozzávalót nem árusítják evőkanálnyi adagokban, ezért kénytelenek vagyunk mintegy 50 adaghoz szükséges mennyiséget beszerezni) tojást, (lelkiismereti okokból, feltörés előtt illik - a pipiterhesség erőszakos megszakítása okán - elnézést kérni annak nevében is, aki eltulajdonította tyúkanyótól) cukrot, sót - az igényesebbek vaníliás cukrot, kakaót is – beletesz. (A lisztnél felvetett beszerezhetőségi mennyiség probléma a cukor, só, és kakaó esetében is fennáll, eltérés csupán a darabszámhoz képest eltérő maradványban érzékelhető.) A tejet - az elnézéskérésről itt se feledkezzünk el, hiszen a kisborjút fejlődéséhez nélkülözhetetlen táplálékától fosztottuk meg, felmentést csak igazoltan mesterséges anyagokból előállított fehér folyadék felhasználása esetén kaphatunk¹ - a szükség szerinti mértékig hozzáadagolva jól megkever. E viszonylag híg „galuskatészta” megalkotásával sütésre alkalmas anyaghoz jutottunk, ebből a mennyiségből biztonsággal három (5 szívecske formájú) adag készül. Szükség esetén, a mennyiségek arányos többszörözésével emelhetjük a darabszámot.
A sütést 4 és ½ fokozatra felhevített gofrisütőn célszerű végrehajtani, a kellő hőfok elérése (zöld jelzés) után cca. 5 evőkanálnyi (ez is púpozott) anyagot tegyünk arányosan a sütő közepébe, majd a fedél minkét oldali együttes, és  határozott lenyomásával kitöltjük az egész sütőteret.
A következő zöld jelzés megjelenése már a gofri elkészültét is jelenti.
VIGYÁZAT! Sütés közben oldalt forró gőz jön ki a sütőből, ügyeljünk rá.
Az elkészült remekmű önmagában is fogyasztható, (forrón nem ajánlott, ebben az esetben nem lelkiismereti, hanem élettani az ok) de lekvárral, dió,- kakaó,-krémmel, stb. is tölthető, ilyenkor két szívecske közé kerül a töltelék.
* Pontosabb kritériumokat nem tudok felsorakoztatni, de kezeljük önkritikusan a kérdést!
¹ Bármilyen hihetetlen, tejként árusítják ezt is! 
 
      
 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.