A magyar gyümölcs varázsa
Dátum: 2011. október 24. 22:51Műfaj: PrózaCimkék: gyümölcs |
Kis betekintés, hogyan is termesztünk mi magyarok déligyümölcsöt. Kis hazánkban, naptól védett helyen, hűtve, virágzástól, a betakarításig kísérhetjük végig a munkafolyamatot.
Sokadik éve részese lehetek ennek a mindennapi kereskedelmi tevékenységnek.
Azért nem nevezném mezőgazdasági munkának, mert hűtőcsarnokban történik. Nem kell hozzá mezőgazdasági eszköz. Nem kapálom, nem gyomlálom, be sem takarítom, csak kitakarítom a kalodát, amely jó termesztőközegnek bizonyul.
A gyümölcs egy része beérik, másik része kivirágzik. Jó nagy csokor penészvirág lesz belőle. Némelyik bokréta úgy néz ki, mint egy molekula. Mondjuk barackvirág molekula.
Most nézzük a munkafolyamatot.
Gyümölcsválogatás, mérés, raklapozás. Ebből áll a napi munka. Tizenkét órán keresztül ez folyik. Néha szó szerint.
A gyümölcsök virágzási sorrendben érkeznek termőhelyükre.
Első befutó az őszibarack. Teljesen magyar. Már. Egyébként olasz. Gyönyörű, íze semmi. Magyar hűtőben érlelt. Napot talán csak virágkorában látott. Meglehet, hogy nagy csokrokban leszedték, úgy hozták magyar honba. Talán itt is nőtt meg.
A sárgabarack szintúgy. Kis műanyagdobozokba csomagolt, gyönyörű piros szalaggal átkötött eredeti magyar barack Olaszországból.
Nincs megállás. Mérlegen a láda. Barack beborít, válogatás, mérés, raklapra pakolás.
Csupán százötven-kétszáz láda a napi limit. Mi az nekem. Csupa izom leszek.
Lassan beindul a szilvaszezon. Ugyan onnan, szintén magyar. Ez izgalmasabb történet. Nemigen szeretem, ha a szilva közül békaszemek merednek rám, pedig találkoztam egy pár tiltott határátlépő békucival. Kifejezetten szeretik ezek az állatok a sötétlila, szinte fekete gyümölcsöt. Még a színével is képesek azonosulni. Érdekes látvány. Lila levelibéka. Azért tudom, hogy az, mert elválasztás után bezöldül. Pfújj! Kétszínű importbéka!
Már érik az olasz-magyar koprodukcióban termesztett szőlő is. Ugyanaz a projekt. Szerencsére béka nélkül.
A körte külön említést érdemel. Papírdobozokban, egyenként selyempapírba csomagolva érkezik kis hazánkba, mint valami ajándék. Nesze nektek magyarok!
Az én dolgom a ládába sorolása. Jól befürödtem vele. Ebből is magyar gyümölcsöt kell varázsolni.
Hogyan?
Kicsomagolni, címkéket lekapkodni, mert ugye mindegyikre kis címkét ragasztottak, ezzel munkát adva több embernek ott is, itt is. Sok munkával, de magyarosítottam. Többek között ezt is. Olyan szép, hogy szinte megszólal. Természetesen magyarul.
Raklapszám találkozhatunk eredeti magyar déligyümölccsel is. Amihez gyerekkoromban csak karácsony táján, sok-sok órás sorban állás után lehetett hozzájutni, most az év minden napján megvehetjük. Akkor az íze eredeti volt. Most nincs is, mégis esszük.
Kivégeztünk a gyümölcsöket, jöhetnek a zöldségek.
Abból is találhatunk minden félét. Némelyikről azt sem tudom micsoda. Ezek azért jobb állapotban vannak. Csak egy szorul válogatásra. A paradicsomé ez a megtiszteltetés. Meg természetesen az enyém.
Saját levében bűzölgő igazi magyar paradicsom. Ugyanabban a kamionban vette fel a magyar állampolgárságot, mint a társai.
Milyen jó nekünk, hogy kis országunkban a világ minden zöldsége, gyümölcse megterem. Igaz, kicsit fanyar, de nekünk így is jó!
vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket
Eddig 7 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.
1. Hulló Csilla(g) (#24737) | 2011. október 30. 22:31 |
Nem rossz gondolat. Új keresett szakma lenne a gyapot- és rizstenyésztő. :-)) | |
Válasz Pyrrhusz hozzászólására (#24730). |
|
2. Pyrrhusz (#24730) | 2011. október 30. 12:03 |
Szerintem gyapotot és rizst kellene "tenyésztenünk". | |
| |
3. Hulló Csilla(g) (#24685) | 2011. október 25. 23:07 |
Kedves Katalin! Sajnos ebben az országban sok mindent hamisítanak. Többször láttam, ahogy a kínai vasalja az eredeti Puma, Adidas, vagy Nike matricát a ruhára. Így teljesen új a ruha, szinte még meleg is, amikor a vevőhöz kerül. A gyümölcsre visszatérve, tényleg nincs párja a saját termesztésűnek. Azt az ízt, nem lehet sehol megvásárolni. Köszönöm, hogy olvastál! Csilla | |
| |
4. Hulló Csilla(g) (#24684) | 2011. október 25. 22:59 |
Köszönöm, hogy olvastál! :-)) | |
Válasz epipapi hozzászólására (#24670). |
|
5. Hulló Csilla(g) (#24683) | 2011. október 25. 22:59 |
Szerintem ez már az EU előtt is így volt.....! Régi projekt ez.... | |
Válasz epipapi hozzászólására (#24670). |
|
6. epipapi (#24670) | 2011. október 25. 18:16 |
Kellet nekünk EU.............. | |
| |
7. H.Kohut Katalin (#24665) | 2011. október 25. 17:21 |
Kedves Hulló Csilla/g! Öröm volt olvasni írásodat a "magyar" gyümölcsök létrehozásáról, melynek Te szemtanúja vagy. Éppen tegnap este fedeztem fel, hogy az olcsón vásárolt dobozos kiwi folyik alul, melyet most vettem a boltban. Szinte nincs olyan vásárlás, melynél nem fedezném fel, hogy ismét balek voltam valamiben - különösen nagyvásárlásokra igaz ez -. Igen, az igazi napfény érlelte ízek az igaziak, ma már csak azoknak adottak, akik saját kertjükben meg tudják termelni a gyümölcsöket, zöldségeket. Én is ilyen voltam, míg családi házam volt, a boltból csak kenyeret és húst kellett venni. Nem lehet eléggé megfizetni a saját udvart, különösen, ha kút is tartozik hozzá. El bírom képzelni a vevők arcát, mikor a szép gyümölcsöket hazaviszik, s csalódnak bennük az első harapás után. Nem értem, mi szükség van az ilyen módon termelt gyümölcsökre? | |
| |