vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Az epebaj.

Műfaj: EgyébCimkék: humor

Egy sajnálatos népbetegség, az epebaj (fircácius tribulationis) terjedését regisztrálták hazánkban. A feldolgozott statisztikák eredményeképp megállapítható, a kór -különösen az idejüket főleg írással és olvasással töltő- honfitársainkat érinti a legsűrűbben.

Jelen értekezés, a kiváltó okok szerint megkülönböztetett „görcsök” típusait kívánja bemutatni, megemlítve az esetlegesen alkalmazható megelőző, -akkut esetekben- megvonó eljárások mikéntjét.
Kezdetben a kisebb rohamok csak olvasás közben jelentkeznek, és ha nem korlátozzuk időben a kiváltó okokat, krónikussá válik a folyamat, írás közben is görcsölhetünk. A kisebb rohamok lehetséges kiváltó okait elemezve kiderült, szinte minden előidézheti. Hamarabb fertőződnek, a „sárgairigység” öröklött hajlamával élők, és a kevésbé sikeresek. Leggyakoribb az olvasás közben ránk törő roham, amikor tudatára ébredünk, írótársunk milyen nagyszerűt alkotott.
Heveny rohamról beszélünk abban az esetben, ha ezt mások is így látják, és ennek hangot is adnak. (A dicsérő hozzászólásoknak kimutatható a szerepe.)
A krónikus rohamok (epebaj) akkor törnek ránk, amikor egy szerző valamennyi írása jobbnak tűnik mint a sajátunk, vagy mások értékelik annak, de mi úgy érezzük, hogy nem az. Kezdetben (kis) kétértelmű hozzászólásokkal, majd „bedühödve” trágár módon, vádaskodva akarunk elégtételt venni „sérelmünkön” ilyenkor veszi észre rajtunk a környezetünk: ”Kitört rajta az epebaj!”
A krónikus állapot idült velejárója, hogy mindenáron le akarjuk győzni a –szerintünk - kiváltó okot, a szerzőt a helyett, hogy mi próbálnánk jobbakat írni.
Ekkor következhet be, a saját írásainkkal való görcsölés állapota, kitűnőt szeretnénk alkotni, de „Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus!” (Vajúdnak a hegyek, és nevetséges kisegér születik!) Horáciusz.

Ps: Mit tegyek? A klaviatúrámon itt szaladgál egy kisegér, és nem tudok vele mit kezdeni!

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 4 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Zseva   (#26154)

2012. november 10. 19:06

Szívesen kedves János. Mivel összevontál Macsekkal, így nem érzékeltem a reakciód... ez a technika csodája... de így utólag, véletlenül azért érzékelem, hogy érzékeled, figyelek rád. :-)

Válasz Bányai János hozzászólására (#26142).

 


2. Bányai János   (#26142)

2012. november 08. 07:05

Kedves Macska, és Éva! Köszönöm!

 


3. Zseva   (#26140)

2012. november 07. 16:58

Nagyon jól rátapintottál a lényegre, mindezt humorba csomagoltan! Ritkán születik mindenki számára egyformán tetsző írás, de ha mégis előfordul, magunk is meglepődünk, miért vannak azok a nem éppen kellemes reakciók, főként ha az írás még jó is. :-)

 


4. Macska   (#26137)

2012. november 07. 08:45

Ó az epém! Mit tettek vele már megint?! ;-)