vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Kirándulás

Műfaj: NovellaCimkék: emlék

Hallom a hálószobába beszűrődő zenét. Mindig erre ébredünk. Szeretem, ahogy az álmaimba bekúszik a melódia és lassan rájövök, hogy reggel van, fel kell kelni. Bár ezt az utóbbit még húznám, halasztanám, de muszáj menni, kötelességtudóan, időre, késés nélkül.

Hallom a hálószobába beszűrődő zenét. Mindig erre ébredünk. Szeretem, ahogy az álmaimba bekúszik a melódia és lassan rájövök, hogy reggel van, fel kell kelni. Bár ezt az utóbbit még húznám, halasztanám, de muszáj menni, kötelességtudóan, időre, késés nélkül.Már ébren vagyok, de még várunk a testvéremmel, amíg anyu beszól a szobába, és csak utána tápászkodunk fel. Az én ruháim egy széken vannak gondosan összehajtva. Este odakészítem, hogy reggel ne kelljen keresgélni. A húgom a keresgélős típus. Ő nem pakol ki semmit előre. Minek? Majd meglesz reggel. Valószínű neki van igaza, esetleg velem van gond, mert mindig ő öltözik fel hamarabb. És ez a mai napig így van. Hosszú évek óta nem tudok rájönni, hol is gyorsul be? Melyik az a mozdulatsor, amit ő kihagy. Nyilván nem vesz fel mindent, amit kellene…Kimegyünk a konyhába, a reggeli már az asztalon. Szegény anyu teljesen fölöslegesen strapálja magát, nem szoktuk megenni, amit kirak. A tejet utáljuk, a kakaót is, a tejeskávé szóba sem jöhet, csak a tea. Na, ezt megisszuk. A kenyér, valami felvágottal ott marad. Vagyis inkább átalakul, mert vajdarabok kerülnek rá a hússal együtt, és szendvics lesz belőle, amit a tarisznyámba tesz, hátha megeszem a kirándulás alatt. Merthogy ma kirándulni kell. Az osztállyal. Normális esetben ilyenkor mindenki lelkes, én nem. Ki nem állhatom, ha kizökkentenek a megszokott menetrendemből.- Edd meg, amit becsomagoltam! – hallom anyu utasítását. Nem véletlen figyelmeztet, általában szinte ugyanígy hozom vissza az uzsonnákat, bár annyi különbség van, hogy a pocsék, kemény vajdarabok addigra megolvadnak, és a hússal kicsit gusztustalan kapcsolatba kerülnek. Ennél már csak anyukám arckifejezése izgalmasabb, mindig másképp reagál az eredményre. Az a kellemes szülő, aki viccesen tud bosszankodni.Kirándulós jelmezben menetelek a suli felé, szorgalmas, jó tanuló gyerek vagyok, de ahogy közeledem, egyre nehezebb lesz minden rajtam. Először a táska kezdi húzni a vállamat, aztán már a ruhám és a cipőm is súlyos, és ez így van ma is, pedig kirándulunk.Ahogy meglátom az iskola épületét, összeszorul a gyomrom. Ez egy régi ódon épület, ilyeneket szoktam rajzolni, amikor királylányokat adok férjhez a mesebeli herceghez. De az én kastélyaim nem félelmetesek. Ez az.Gyülekező az udvaron, a barátnőim közül páran már megérkeztek. Nem szabad hangoskodni, suttogva lehet csak beszélgetni.

- Tíz perc múlva nyolc óra – hallom a tanítónő éles hangját – és nincs itt mindenki, senkire nem várunk, pont nyolckor indulunk!Aggódva nézzük a kaput, kis csapatunk egyik tagja hiányzik, susmorgásunk felerősödik, és ahogy találgatjuk, hol lehet a kislány, hangosabbá válunk. Vesztemre én állok a legközelebb a hajcsárhoz, aki felemeli a kezében levő könyvet és fejbe csap. Ez hatásos volt. Rögtön megkukul az egész társaság.- Másszatok fel a teherautóra, nem várunk tovább, nyolc lesz két perc múlva!

Szaporán kapaszkodunk fel a platóra, szorosan ülünk egymás mellett, csak így férünk el. Örülök, hogy érzem a többiek testét, fognak, szorítanak, talán így nem fogok leesni. Kicsi kezemmel görcsösen markolom a padot, ahogy meglódul a kocsi.Kigördülünk az iskola kőfallal kerített udvaráról, és abban a pillanatban meglátjuk a felénk rohanó társunkat, és most már nem tudjuk, nem is akarjuk türtőztetni magunkat.

- Tanító néni, tanító néni! Megjött Jutka! Álljunk meg! Vegyük fel! – kiabáljuk, de a nő meg sem rezdül.

- Elkésett – mondja, és ahogy a még lassan mozgó autó gyorsítani kezd, van időnk végignézni, hogyan tűnik el a lány arcáról a mosoly és hogyan feszül rá egy szomorú bohóc maszkja. Táskáját leejti, zihál a futástól, egyre kisebbnek látjuk kérdőjellé formálódott alakját, olyan erősen fogódzkodom, hogy az ujjaim már fehérek, és csendesen sírni kezdek.Este a nyomott szendvicset anyukám kibányássza a zsákomból. Törékeny, kicsi testem átöleli, végre biztonságban vagyok. Szeptembertől az én királylányaim a hercegekkel egy kis földszintes, kedves házba költöznek, aminek vidám, virágos ablakai és barátságos kerítése van, pont olyan, mint az új iskolámnak.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.