vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Egy mosoly

Műfaj: PrózaCimkék: nyelvek, utazás

Mint egy rémálom! Álltunk egymással szemben, édesen mosolyogva. Te szóltál valamit egy érthetetlen, idegen nyelven.Nem tudtam eldönteni, hogy kérdeztél-e, vagy egyszerűen csak szép napot kívántál.

Valamit mondtál a hőségről, esetleg csak figyelmeztettél, hogy vigyázzak a hallban, - az egyik szófa mögött láttál egy egeret - mert a hanglejtésed annyira idegenszerű volt, hogy nekem nem árult el semmit. A fejemben számtalan gondolat cikázott. Átkoztam magam, amiért a harmadik lecke után abbahagytam az angol tanulást, az oroszt meg hiába magoltam nyolc évig, egy szó sem maradt meg belőle.
A hotelben körülöttünk nagy volt a nyüzsgés - csupa szépség és csillogás, akár egy kacsalábon forgó palota – de mi mégis olyan árván álltunk egymással szemben, mintha az egész világ csak kettőnkből állna. Csak te meg én. Már a tizedik nyelvet kérdezted meg, beszélem-e. Egy félénk mosoly, egy nem. Már éppen nyitottam a szám, hogy szóljak, én csak és kizárólag magyarul beszélek, csak belekerültem ebbe a hatalmas óriáskerékbe, amit úgy hívnak „nagy utazás” és felettébb röstellem, hogy nem tudok válaszolni a kérdésedre, amikor újra kérdeztél:
- Pa ruszki?
- Nem, nem, nem! – feleltem tettetett felháborodással, és hagytam, hogy felsorold a világ összes nációját, mint lehetőséget a kommunikációs tabellán, és én mosolyogva mondhassam, hogy nem, no, nyet. Közben kibújt belőlem a bennem lakozó boszorkány, mert arra gondoltam, hogy te is csak angolul beszélhetsz az arab mellett, esetleg oroszul egy kicsit, hiszen velük volt tele a szálloda. Akkor meg felesleges ez az egész hercehurca, nem igaz?
Hiába mondtam volna bármit, bármilyen nyelven, hiszen kettőnk között nem mérföldek feszültek, hanem legyőzhetetlen távolságok. Ma csak nyelvi, holnap már földrajzi, de egy valami mégis ott maradt közöttünk, ami minden nyelven ugyanazt jelenti. Ott maradt a barátságos mosoly, és ez így van jól.

 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.