vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Önző vagyok, ha nemet mondok?

Műfaj: ÉrdekességCimkék: célok, asszertivitás, kommunikáció, nemet mondás, konfliktusok kezelése, vita, sértődés

Vannak céljaid? Van kedvenc időtöltésed? Vannak programjaid a barátaiddal? Sportolsz? Igen, és hányszor áldoztad be az előbb felsoroltakat úgy együtt vagy csak egyet-egyet azért, hogy valaki másnak jó legyen?

 

Ezek teljesen hétköznapi dolgok, amik örömöt szereznek Neked. Sokan mégis bűntudatot érzünk, ha nemet mondunk egy számunkra érdektelen dologra csak azért, hogy azzal foglalkozzunk, amit szeretünk. Beáldozzuk az edzésünket, mert valaki hívott, hogy szüksége van ránk. Nem edzés után találkozunk, hanem elhalasztjuk, hogy jó legyen annak a barátunknak. Nagyon egyszerű példa, de gyakori eset. Amikor ilyen egyszerű esetben is képesek vagyunk alárendelni önmagunkat mások szeszélyeinek, akkor nagyobb dolgokban is megtesszük.

 

 

Nem vagyunk képesek szívből nemet mondani – csak bűntudat kíséretében.

 

 

Helyette mondunk egy kényszeres IGEN-t. Szaladunk segíteni, kiderül, hogy hát nem volt életbe vágó találkoznunk. Közben eszünkbe jut, most nyugodtan befejezhettem volna ehelyett az edzést is.

 

Otthon a bűntudatunkat úgy enyhítjük, hogy az alábbiakra gondolunk.

 

De hát baja is lehetett volna, nem mondta miért kell találkozunk.
Helyesen döntöttem, mert ott kellett lennem, majd holnap megcsinálom, akkor legalább a barátom miatt már nem kell aggódnom.
Különben is, ha nemet mondok a találkozóra egész végig azon gondolkozom edzés alatt, hogy vajon mit akarhatott? Meg is sértődött volna?…
.

 

Ismerős spirál? Szakadj ki belőle! Vágd el
a fojtózsinórt, amit te kötöttél a saját torkodra!

 

A túl sok igen következtében hozzászoktak az ismerőseid, hogy mindent megcsinálsz nekik. Kihasználnak. Ha megsértődnek az azért van mert nem szoktál nemet mondani. Nem tudják az ismerőseid, milyen, ha nem ugrasz nekik. Szoktasd őket hozzá! Ha meg csak akkor vagy jó, amikor ugrálsz, akkor sosem voltál nekik fontos! Halott kapcsolatokat istápolgatsz.

 

Amikor mindig lemondasz mindenről, ami neked fontos, hogy másnak örömöt szerezz, az olyan, mintha folyamatosan ökölbe szorítanád a kezed egész nap. Próbáld ki! Meddig bírod? Az idegeid is pont így bírják, vess véget neki!

 

Az ismerőseidet önzőnek tartod, ha azt mondják neked, nem érnek rá? Megértőn továbbmész azzal, biztos fontos dolga van és megoldod máshogy. Legyél te is az aki nemet is tud mondani! (Ne ugrálj át a ló egyik feléről a másikra se, mert középen ülve tudsz csak haladni vele! Érezni fogod magadon mikor kell nemet mondani és mikor igent.)

 

Ha megkérdezik tőled egy étteremben: „Kérsz-e köretet?”, akkor felismered, hogy ez egy eldöntendő kérdés. A lehetséges válaszok: „Igen-Nem”. Nem kell megmagyaráznod a NEM-et! A pincért sem érdekli, hogy ha te nem kérsz köretet, akkor miért nem. Totál hidegen hagyja. Ha magyarázkodva mondasz nemet, nem annak magyarázod meg a válaszodat, akihez címzed, hanem saját magadnak. Magadat kezded el nyugtatni ezzel. Egyszerű szó, ami megkönnyíti az életed! Gyakorold! (Ha annyira bizonytalan vagy, hogy a talánt itt lehetséges válasznak ítéled meg, akkor játszd el ezt a pincérnek és talán az ételt sem hozza ki, mert döntésképtelen vagy.)

Ha téged felhívnak, amikor dolgod van és megkérnek, hogy segíts valamiben, arra is két választ adhatsz: „Igen-NEM”.

 

Az illető, aki téged zargat tisztában van vele, hogy eldöntendő kérdést intéz hozzád, de nincs hozzászokva ahhoz, hogy kaphat nemet!
Neked jogod van NEM-et mondani.

 

 

Azokat akik a NEM szót szinte egyáltalán nem használják, gyakran zavarják teljesen felesleges dolgokkal és könnyen rájuk terhelnek feladatokat.

 

 

Tanuld meg használni a Nem szót. Ettől nem leszel önző. Csak egy egészséges határt húzol meg vele. Ha te mindenre igent mondasz, akkor ki fognak használni. Mert akármennyire is mimikáddal elárulod, mennyire nincs kedved valamihez, akkor is közben megcsinálod. Annak aki kér tőled valamit nem az számít, hogy lelkes legyél, hanem hogy részt vegyél az általa kitalált dologban

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.