vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Ördögi kör

Műfaj: EgyébCimkék: a 22-es csapdája

A fogyasztói társadalom alapelve, hogy egyre újabb és újabb csodákkal lepje meg a fogyasztót, és valamilyen fondorlattal elhitesse vele, hogy az előző új csoda is egy-két év alatt elavult, és e nélkül a legújabb valami nélkül, már nem is lehetne élni.

A fogyasztó viszont azt tapasztalva, hogy a régi még mindig kifogástalanul működik, nem hajlandó az új a drágább, befogadására. Ennek kompenzálására keletkeztek azok a bizonyos fondorlatok.
A 80-as évek elején -egy amerikai műszaki folyóiratban- olvastam a megtervezett avulásról, a cikk végére kiderült: Nincs szükség olyan gyártmányokra, amelyek évtizedekig szolgálják tulajdonosukat, mert akkor telítődik a piac, nem lehet értékesíteni az új gyártmányokat. Viszont ez a termelés csökkenésével jár, ennek meg egyenes következménye a gyárbezárás, és a munkanélküliség.
Értelmezésem szerint, tehát azért kell rossz minőségű termékeket előállítanunk, hogy legyen munkahelyünk, kapjunk munkabért, hogy ezért meg tudjuk vásárolni a rossz minőségű termékeket! Ez egy ördögi kör, a 22 –es csapdája.
Természetesen némi haszon is keletkezik, csak ennek nem mi fogyasztók, vagyunk a kedvezményezettjei. További probléma, hogy a nyersanyagok előbb-utóbb elfogynak, de úgy látszik, csak néhány környezetvédőt érdekel, hogy saját magunk alatt vágjuk a fát, és nem törődünk a minket követő generációkkal.
Ez már nem csak a 22-es csapdája, sajnos a mienk is!

P.s. Van néhány elavult tárgyam, minimum harminc éve működnek kifogástalanul, ezeket régen tartós fogyasztási cikknek nevezték: autó (Lada1983) jégszekrény (Szaratov 1975) mosógép (Hajdu 1980) televízió (Orion*) borotva (Braun 1970) hajszártó (AEG 1961)
* A digitális adásra történő átállás következtében, sikerrel vettek ki a zsebünkből minimum húszezer forintot, (set top box) mert még mindig inkább az üzemképes analóg tévénket nézzük, a százezer forintos új helyett.
 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 2 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Bányai János   (#29930)

2014. november 12. 08:57

Kedves Éva! Köszönöm egyetértésedet! Sajnos a fogyasztói társadalom felépítése magában hordozza a problémát.

Válasz Zseva hozzászólására (#29925).

 


2. Zseva   (#29925)

2014. november 10. 18:52

Nagyon egyetértek veled, ez valóban egy ördögi kör. Szeretném kiegészíteni az "elavult" tárgyak felsorolását egy sajátommal, és egyben kifejezni, vagy inkább megerősíteni az állításodat. Pl. a 40 éve kitűnően működő Komfort gáztűzhellyel, amit egyszer üzemeltek be és azóta is elégedett vagyok vele... Minden régiségemet nem sorolhatok fel, de egyet még kiemelnék, igaz, nem műszaki cikk. Appedig a csizmám, mely évtizedekig betöltötte a szerepét, a minap lyukadt ki... és nagyon felháborodtam, amikor a cipész nem volt hajlandó befoltozni és javasolta, hogy dobjam ki... most hogy magyaráztam volna meg neki, hogy még így lyukasan is többet ér a használt bőrcsizmám, mint bármelyik márkás "cucc"... :-)