vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Riadólánc

Műfaj: EgyébCimkék: egy nagyon régi történet

Elsős polgárista koromban, cserkészként találkoztam először a riadólánc fogalmával. Ezt az értesítésformát a „Légy résen” köszöntést mellőzve az úttörők is használták híradólánc néven, de nagy népszerűségnek örvendett a felnőttek körében is, ők viszont már állandóan résen voltak.

Elsős polgárista koromban, cserkészként találkoztam először a riadólánc fogalmával. Ezt az értesítésformát a „Légy résen” köszöntést mellőzve az úttörők is használták híradólánc néven, de nagy népszerűségnek örvendett a felnőttek körében is, ők viszont már állandóan résen voltak, amint az a nagyon régi történetből kiderül.
Villanyszerelő barátom mesélte:
„Képzelje János! Utcaszomszédom a Főszakszervezeti főnök sofőrje, már egy hete kínlódott egy érintkezési hibával a villanytűzhelyén. Megkért, hogy valamikor napközben – este sosem ért rá, állandóan a főnököt fuvarozta – elvinne hozzájuk a főnök kocsijával, és vissza is hozna a vállatomhoz, hogy nézzem már meg mi a baj. Kértem egy magánügyes kilépőt, és a cégem portáján várakoztam a megbeszélt időben. Percre pontosan jött is a dízel mercédesz, egy óra alatt vissza is hozott. Alig értem fel a műhelybe telefonáltak, azonnal menjek le a személyzetire. Azt hittem valami elromlott, - vittem a szerelőtáskámat is – de amikor beléptem rájöttem nagyobb baj lehet, mert az Üzemi háromszög¹ fogadott.
Mondja csak az elvtárs, milyen kapcsolatban van a Főszakszervezeti elvtárssal, rokona az magának? Rájöttem, itt nem lehet mellébeszélni, elmondtam a történetet, szemmel láthatólag megnyugodtak.
Ahogy mentem vissza a műhelybe megpróbáltam rekonstruálni az eseményeket, A portás felfigyelt a mercire – ritkán közlekedett akkortájt ilyen márkájú autó - felírta a rendszámát, „riadóláncukkal” kinyomozták kié a kocsi és beijedtek, hogy a villanyszerelőjüknek „van valakije” a fejesek között. Jellemző, a lányom egy másik kerületben dolgozott három műszakban, pár nap múlva – akkor volt délelőttös - megkérdezték tőle, hogy igaz-e hogy az apja (mármint én) a Főszakszervezeti főnök.”
Ma már elképzelhetetlen az ilyesmi, előre tudnak mindenkiről mindent.

¹ A vállalatvezetés, a párt, és a szakszervezet képviselői alkották.(saját megjegyzésem)

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 2 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Bányai János   (#29524)

2014. május 11. 11:11

Kedves Éva! Köszönöm! Jelen időben a "human manager" (emberi erőforrás igatgató) már jó előre tisztáz, ilyen fontos kérdéseket.

Válasz Zseva hozzászólására (#29523).

 


2. Zseva   (#29523)

2014. május 11. 08:03

Én szeretem ezeket a múltból kiragadott emlékképeket. Érdeklődéssel olvastalak és eszembe jutott, hogy tőlem sem voltak ezek távol. Benne voltam nyakig és még a falnak is füle volt. :-) Értékelem az ilyen cikkeidet! Puszi, Éva