vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Szitakötő

Műfaj: PrózaCimkék: humor

Szitakötő Tudja-e valaki, hogy miért köt szitát a szitakötő? Mert én nem, és a gugli sem elég okos. Angliában a sárkány legye, Franciaországban az ördög lovasa, másutt a Sátán stoppolótűje, amivel bevarrja a rossz gyerekek száját. Most komolyan, van olyan gyerek, aki ezt elhiszi?

Szitakötő

Tudja-e valaki, hogy miért köt szitát a szitakötő? Mert én nem, és a gugli sem elég okos. Angliában a sárkány legye, Franciaországban az ördög lovasa, másutt a Sátán stoppolótűje, amivel bevarrja a rossz gyerekek száját. Most komolyan, van olyan gyerek, aki ezt elhiszi?

Dél-Amerikában a beteg kígyók doktora, a cajun indiánoknál időjós, és különösen a hurrikán közeledését jelzi megbízhatóan. Valahol arra figyelmeztet, hogy az érkező vendégtől nehéz lesz megszabadulni, de lehet jó hír is, vagy házasság egy éven belül, csak éppen a szitakötésről nincs információ. Nem örülök annak, ha egy ilyen fontos kérdés eldöntetlen marad.

Persze nem is a konyhai eszközök előállításáról híresek a szitakötők, hanem a szerelmi életükről. A hölgyek már kiharcolták maguknak az emancipációt. Igaz, hogy ehhez 300 millió évre volt szükségük, úgyhogy nyugi. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Kezdetben nem sokat. A hímek elszántan őrzik a területüket, ezért lehetőleg el se mozdulnak a víz közeléből. Ha egy hölgy betéved az elzárt területre, a kisebb testű és fürgébb hím gyorsan utoléri, és a lábaival megragadja a torát. Eddig ismerős, ugye? A hím azonban nem lép rögtön a tettek mezejére, hanem alaposan megvizsgálja a zsákmányt. Tényleg rovar? Szitakötő? Olyan színű, mint én vagyok? Csak Magyarországon él vagy 90 faj, és a hímnek nem mindegy. Kék meg zöld együtt? Nem, soha! A vizsgálat elhúzódik, mert a szitakötőnek ugyan jó szeme van, de ezzel kész is – nem hall, nem szagol, nem kommunikál, még egy kis vacak feromont se tud kibocsátani. Közben a hölgy sem tétlenkedik: megnézi magának a pasit. Ha nem felel meg, akkor kibontakozik az ölelésből, és elrepül. Itt van a különbség: a pasi elfogadja, hogy vesztett. Folytatni csak a hölgy aktív közreműködésével lehet, és ha nem, hát nem. Nincs olyan, hogy megerőszakolom, aztán jól otthagyom a megtermékenyített petéivel együtt.

Nem meglepő, de egy öntudatos hölggyel is megeshet, hogy beleegyezik – és ha megesett, akkor megesett, bár ezt vissza lehet csinálni. Szita Lady annyi urat enged magához, ahányat csak akar, és mégsincs féltékenység. Erről egy nagyon elmés szerszám gondoskodik, amelyet a szakirodalom kanálnak nevez. Még jó, hogy nem kürettkanál…

Ha létrejött az egyetértés, először is keresnek maguknak egy kényelmes nádszálat. Kevesen vannak, akik az előjáték során repülnek a legmagasabbra, aztán ellustizzák a végét. Ahány rovar, annyi szokás. A hím nem kérdezősködik, hány barátod volt már, kicsi szívem? Előveszi a kanalát – ez nagyon praktikus módon egybeépült azzal, amit egyébként is elő kellene vennie – és először is alaposan kitakarítja a helyet. Ha már nincs ott idegen hímivarsejt, akkor, és csak akkor – szitakötőék biztosra mennek, nem osztoznak senkivel azon a szűk, de értékes helyen – nincs féltékenység vagy idegeskedés, fix, hogy az összes többi előző udvarló hoppon maradt.

Az esetek nagy számában apás szülés következik: a hím addig őrzi a nőstényt, ameddig kell, de ha elunja, akkor hiába erőlködött: az eredmény áldozatul esik a következő kanálnak. Döntési szabadság mindkét oldalon, a terhesség se tart sokáig, és a szitakötő nőstény tovább építheti a karrierjét.

Ideálisan hangzik – vagy ahogy vesszük – csak az kétséges, hogy karrier-e a szitakötés.
Ide írd a cikk teljes szövegét.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.

Szavazás

Beérkezett szavazatok száma erre a cikkre: 1 db

A szavazatok átlaga: 5

Ha belépsz, tudsz szavazni.