vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Egy Madonna rajongó naplójából – Budapesti koncertélményeim

Műfaj: ÉrdekességCimkék: ötpercesek

,,Hungary loves the Queen” - nagy, fehér papírlapokra, illetve országunk lobogójára voltak írva. A szó, melyet nem mindig, s nem akárkinek mondunk még hétköznapi emberként sem! Mindez a kivetítőn volt látható, mint ahogy az is, hogy Madonna elérzékenyülve odasúgott valamit az egyik táncosának...

 

     Tessék vigyázni, az ajtók záródnak! Batthyány tér következik – tájékoztatott minket a hangosbemondó gépi hangja. Mindig ilyen sokan vannak? – érdeklődtem a mellettem álló lánytól. Á dehogy, csak a Madonna koncert miatt vagyunk ennyien! Mindenki oda igyekszik – válaszolta mosollyal az arcán. Angolok, németek, kínaiak, japán nemzetiségűek és a többiek.

     Nagy sötétség következett, s én az alagút végén láttam magam, ahogy tombolok a hangszerek ütemére, miközben szemeim élvezik a koncert adta vizuális élményeket. Hurrá! Eljutottam egy Madonna koncertre!

     A következő pillanatban láttam, ahogy elnyelt bennünket a tömeg. A rajongók vagy csupán kíváncsiságból megjelenők szinte megbénították Budapest közlekedését. Az utcákon sok árus kínálta extrém áron az üdítőket, Madonna pólókat, és áron alul a hamisnak tűnő koncertjegyeket.

     Amikor sorra kerültem, egy készülék segítségével leellenőrizték belépőm valódiságát, majd végre én is bejutottam a Kincsem Parkba. Az énekesnő turnéjáról azt hallottam, hogy a 2008-as év egyik legnagyobb kasszasikere volt. 58 városban körülbelül 2,5 millió ember váltott rá jegyet mintegy 280 millió dollárnyi értékben. Mivel gyermekkorom egyik nagy kedvence volt, így örömmel töltött el a hír, hogy hazánkat is meglátogatja. Profizmusa, maximalizmusa pályájának kezdetétől napjainkban is jelen van. A populáris műfaj egyik legkiemelkedőbb, legszínesebb egyénisége, a mindig megújulni képes arcával, stílusával.

     Óriási területen építették fel a színpadot, két oldalán egy-egy hatalmas, díszes M-betűvel, és egy-egy óriási kivetítővel. Ezen kívül volt még egy az énekesnő háta mögött is. Az első sorokban állhattak a százezer forint körül jegyeket váltott rajongók. A színpadtól kissé távolabb, baloldalon voltak az ülőhelyek, illetve leghátul a lelátón. Én középtájon álltam.

     Húsz órakor egy diszkós játszotta nekünk a slágereit. Fél tízkor, amikor még mindig nem kezdődött el a produkció, mindenki egyre nyűgösebbé vált. Az ülőhelyeken felállt a közönség, az állók, pedig nylon zacskókra ültek le a földre. Láttam három embert, kiket elájulva karjukba vittek el a biztonságiak. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel egy jó társaság állt mellettem. Bal oldalamon két csabai szőke lány bulizott, s jobb oldalon pedig egy baráti társaság szórakoztatott a jobbnál jobb poénjaikkal.

– Szerintetek, mi lehet Madonna késésének az oka? – tette fel kérdését egy mosolygós arcú lány.

– Én tudom! – felelte nevetve a másik. Állítólag délután három óta itt van. Aztán elmentek egy városnézésre. Madonna megunta. Beültek egy gyors étkezdébe, ahol elrontotta a gyomrát és most... Nevetés.

– Szerintem csak minden óra egészkor kezdi el. És most negyed múlt – reagálta egy másik lány.

– Az én véleményem meg az, hogy elnézte a határidőnaplóját, de az is lehet, hogy éppen most szállt fel a repülőre, vagy itt kering fölöttünk, miközben minket les – mutattam ujjammal a fejünk fölötti járműre. De legalább bemondhatnák, hogy felszállt-e már az USA-ban. Biztos, hogy ma van a műsor? Még az is lehet, hogy ő nézte el a dátumot. Egyébként én már otthon is felkészítettem magam lelkileg, hogy nagy sztár, nagy késés, ami minimum két órát jelent.

    Minden egyes alkalommal, amikor befejeződött a zene, csak reménykedtünk, hogy a következő hang már az övé lesz. De aztán mindig csalódnunk kellett, amit megint öt perc bizonytalanság követett. Amikor a közönség elkezdett nagy hangon sikoltozni, mindig azt hittem, hogy megjelent a színpadon. Maradj nyugodtan ülve, ha látjuk, majd szólunk neked! – mondták. A rajongók elkezdtek fütyülni, idegesen, durva szavakat bekiabálni.

     Tíz óra előtt pár perccel, aztán megjelent a színpadon, ötvenezer ember előtt, hatalmas ováció közepette. A hatalmas színpad mérete elnyelte az aprócska szőke énekesnőt. A rajongók elkezdtek sikoltozni, kezükkel a fejük fölött tapsolni, táncolni s énekelni. A két kivetítőn a műsor volt kinagyítva, míg az énekesnő háta mögötti készüléken saját klipjei forogtak.

     A táncosok hatalmas produkcióval kényeztettek el bennünket, magyarországi rajongókat. Egyik jelenetben a pop királynő korábbi évtizedeinek arcát, elevenítették meg a legjellegzetesebb ruháiban, stílusában.

     A háttérben egy dj. kezelte a lemezjátszóját, mixelte a jobbnál-jobb dalokat. Olyan professzionális hangtechnika volt hallható az est folyamán, amit egyetlen házi-mozi sem tud visszaadni. Egy kivalló színpadi show fogadott bennünket két órán át, profi elemekkel felépülve.        

     Egyik pillanatban fehér luxusautón ülve énekelt, majd rockerként tombolt vadul, gitárral a kezében /Boderline/, míg a másik pillanatban egy nővel folytatott érzéki csókjelenetet. Miközben szexisen vonaglott a színpadon. Azon az estén volt Ő spanyol táncjelenetet megelevenítő énekesnő, máskor meg egy érző szívű előadó. Egy roma zenésszel közreműködve igyekezett megszínesíteni a produkcióját /Doli Doli/.

     Emlékszem, amikor odament az első sorban állókhoz és feléjük nyújtotta a mikrofonját, hogy énekeljenek bele. Így is lett. Majd a következő pillanatban a közönség soraiba hajította fejéről a kalapját. A tömeg egy emberként, hatalmas sikollyal próbálta meg elkapni.

     Ugrókötelezése sem volt mindennapi produkció, ahogy tette azt, a mai tizenhat éveseket is megszégyenítő fiatalsággal, dinamizmussal, lendülettel.

     Minden egyes nagyobb slágerének első ütemére, illetve szövegének felcsendülésére, a tömeg hatalmas sikítozásba kezdett. A zene fergeteges hangerőn szólt, melynek basszusára jó erőseket dobbant odabent a szívem. A hatást tovább fokozta a színes lézerfények megjelenése is.

     A show-ban felcsendültek legutóbbi albumának kivalló szerzeményei, mint a Candy shop, She’s not me, Devil wouldn’t recognize you. A korábbiakról pedig a Hung up, vagy Felix:Don’t you want me dallamára a Like a prayer és Fedde Le Grand: Put your hand up slágerére pedig a Music. Tic tac tic tac tic tac… Madonna… – kezdődött a 4 minutes, ami egybe volt mixelve a Vogue című slágerével. Give to me… és még sorolhatnám.

     Természetesen nem maradhatott ki korábbi albumairól Madonna nagy kedvencei sem, mint például a La Isla Bonita.

     Egykori kollégájáról Michael Jackson-ról is méltóan megemlékezett, akit egy imitátor utánzott fantasztikusan jól! Eközben a kivetítőn Jacko gyermekkori képe volt látható.

     Madonna mindvégig tartotta a kapcsolatot a közönséggel. A produkció alatt sokszor intézte szavait Magyarországhoz, s a rajongóihoz. Ez kérem szépen show volt a javából!

     A koncert némi politikai tartalmat is közvetített felénk.  A képernyők megteltek éhező gyermekek sokaságával, háborús képekkel, ill. Amerika elnökével Obama-val. Különböző, tartalmas mondanivalójú feliratokkal.

     Szerintem a produkció egyik legmeghatóbb pillanata az volt, amikor egy szál gitárral a kezében neki látott eljátszani a You must love me /Szeretned kell/ című melankolikus dalát. Ekkor elkezdett szemerkélni az eső, ezért a fejére tette hatalmas hangszerét, s így folytatta tovább. Végig nézett a közönségen. Majd egy pillanatra megállt az énekléssel, miközben meghatódva olvasta magában a magyarok szeretetéről tanúskodó feliratokat: ,,Hungary loves you. Hungary loves the Queen” -amik nagy, fehér papírlapokra, illetve országunk lobogójára voltak írva. A szó, melyet nem mindig, s nem akárkinek mondunk még hétköznapi emberként sem! Mindez a kivetítőn volt látható, mint ahogy az is, hogy Madonna elérzékenyülve odasúgott valamit az egyik mellette álló táncosának…

     Csodálatos volt látnom azt, hogy a sztár azon az estén nemcsak Madonna volt, hanem egy érző ember, mint bárki más!

     Vigyázzunk a földre – szólított fel bennünket a képernyőn olvasható angol felirat. ,,The planet needs you!” – ami magyarul annyit jelent ,,A bolygónak szüksége van rád!”

A rajongói legnagyobb bánatára, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott a Kincsem park színpadáról.

     Természetesen az est vége felé szemerkélő eső cseppjei sem vette kedvünket e koncert csodálatos élményétől. Mindenki hangos sikongatások közepette szaladt a helyszínről. Akadtak olyanok is, akik még hazamenetel előtt vásároltak néhány Madonna-relikviát. Azon az estén hatalmas buli volt!

     Talán kaptunk egy kis helyet az Ő szívében is, hiszen Magyarországhoz most már két igazán szép emlék köti. A kislányával Lourdes-szel volt várandós, amikor az Evita című filmet forgatták Budapesten, s most már megbizonyosodhatott a magyarországi rajongóinak határtalan szeretetéről is. ,,Hungary loves the Queen. Hungary loves you.”

 

 

Békéscsaba, 2009. augusztus 25. 23:55

 

http://www.youtube.com/watch?v=FNwpVnqd2GQ&videos=vU6JBR2EJ9I

 

 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket