vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

JÁTÉK, TÁNC, HALÁL néphagyományunkban (1)

Műfaj: EgyébCimkék: mondóka, táncszó, siratóének

Napjainknak is állandó és elmulaszthatatlan feladata népi hagyományaink megismerése, ápolása, értékelése. A kedves olvasó itt rövid mutatványt talál egy gazdagabb népköltési gyűjtésből.

Sarmaság szilágysági nagyközség Erdélyben,túlnyomó többségben magyar anyanyelvű lakossággal.Szilágy megye északnyugati csücskében húzódik meg,s a Kraszna völgyén át már az Alfölddel keresi a kapcsolatot.Nyitottsága - vasútvonal mentén fekszik - s a kedvező gazdasági adottságok ellenére erősen hagyományőrző.Itt gyűjtöttem anyagomat az 1966 és 1975 közötti esztendőkben.Munka közben lehajoltam minden apró darab után,amit értéknek éreztem.Így jegyeztem le balladákat,népdalokat,közmondásokat és szólásokat,találós kérdéseket is.

Mutatóban azért válogattam a mondókák,táncszók és siratóénekek közül,mert a népköltészeti műfajok között ezek - a metafora nem tőlem való - amolyan kis Hamupipőkék:"folklorgyűjtésünk hézagai és hiányosságai miatt" még nem tudtak "fölcseperedni és belenőni népköltészetünk felnőtt műfajai közé".

A) GYERMEKMONDÓKÁK,KISZÁMOLÓK

A mondóka "a gyermekek körében használatos,erősen ritmikus,dallamos hanglejtésű vagy sokszor énekelt versike.Igen gazdag műfaji megoszlás jellemzi,amelyek közül különösen érdekesek a kiszámolók. Adatközlőim úgy tudták,hogy az itt közölt kiolvasókat 6-12 éves gyerekek mondják,ha azt akarják eldönteni,hogy a bujócskázás(játék:A)megkezdésekor ki lesz a hunyó.A számolás jobbról balra történik.(folytatom)

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.