vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Pogány Költészet

Műfaj: ÉrdekességCimkék: orwell, huxley

Csak úgy eszembe jutott. Vagy azért jutott eszembe, mert belém ültették a gondolat magját? "Maradj fölöslegesnek, a titkokat ne lesd meg..." Talán József Atilla. Nem hallgattam rá, megbántam, ha nem lennék ateista, akkor azt mondanám: Isten bocsássa meg a bűnömet.

        Egy konferencián megkérdezik az éppen előadó lelkészt a nézőtéren helyet foglaló társai, hogy:

- Konkrét kérdésekre ön általában egy másik kérdéssel válaszol. Nem kíván ezen változtatni?

- Nem. Ön szerint kellene?

 

      Indián volnék. Lélekben legalábbis. Kihalóban lévő fajta. Küzdelmem egyenlőtlen az engem támadó megfoghatatlan ellenséggel szemben. Jövőképem képlékeny, vagy éppen homályos. Generációmnak nem volt háborúja, gazdasági válsága, forradalma, kulturális lázadása, voltaképpen semmije, ami arra késztette volna, hogy meghatározza önmagát. Szabadnak neveltek, a harmadik világ  nélkülöző emberei által irigyelt kirakatbábukká. Meg van szinte mindenünk, még sincs semmink. Nincs háborúnk, gazdasági válságunk, forradalmunk vagy kulturális lázadásunk. Szüleink leküzdötték mindezeket, nekünk már csak annyi jutott, hogy eldöntsük azt, hogy a hetes vagy a kettes csatornát bámuljuk délután.

    De álljunk meg egy pillanatra! Pontosan ezek azok a gondolatok amelyeket a szüleink - igaz nem szándékosan- igyekeznek belénk ültetni. Vagy csak üldözési mániám hatalmasodott el ? Nem hinném.

    Fogadjunk, hogy a Google keresőjét használod,  és Gmailt használod levelezésre? A szocializmus megbukott, mert nem ellenőrizhettek minden egyes embert.(Észak-Korea kivételes ebből a szempontból) Néhányat bezárhattak, de mindenkit nem. Viszont a kapitalistáknak jobb ötletük támadt: pénzügyileg mindenkit függővé tehetsz. Sokszor hallottuk már, hogy a befektetők megnyugodtak. Kik ők? A láthatatlan harminchatok? Miért kell megnyugodniuk? Aztán a világ annyit fejlődött húsz év alatt, hogy már ez sem volt elég. Kellett a totális ellenőrzés. Nosza rajta, ezen könnyen lehet segíteni! Juttassuk hozzá az embereket mobiltelefonokhoz, televízióhoz, a világhálóhoz, mondjuk nekik azt, hogy nagyobb biztonságban élhetnek ha bekamerázzuk a városokat. Nézzék csak az általunk készített híradókat, tartsuk őket világvége hangulatban, akkor könnyebben manipulálhatóak.

   Szóval a Google hozzáfér a levelezésünkhöz, ismeri az érdeklődési körünket, ez bizony nagy hatalom. Mobiltelefonunk mindig ott van ahol mi vagyunk, tudják hol vagyunk, kivel-, s mit beszélünk. Közösségi oldalakon közzétesszük adatainkat, ismerőseinket bárki láthatja, időt spórolunk meg a bennünket figyelőknek, mindezt önként és dalolva. Ami régen még elképzelhetetlen lett volna, palackban vesszük a vizet nemsokára már talán az oxigént is. Bármit beadhatnak nekünk. Goebbels elismerően csettintene ha mindezt látná, és talán Macchiavelli is kiegészítené néhány fejezettel a Fejedelem című művét.

 

  Nincs most időm nagyobb terjedelemben kifejteni ezeket a gondolatokat, és a félreértések elkerülése érdekében, mint az jól látható a fent nevezett eszközöket én is használom. De azért, tudjuk, hogy miért is karikás az ördög szeme? 

 Megismerem ezt a kopogást. Talán ezt a mondatot még be tudom fejez...... 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 2 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. idegen   (#23627)

2011. április 29. 00:41

Az utazó....Egy egész regényt/ követett el valaki aki a tényt/ szintén meglátta, ahogyan te is,/ Nálam is kopognak...az istenit....

 


2. Unole Lozen   (#23193)

2011. március 10. 17:34

Azért legyen itt egy hozzászólás. Késöbb megsértődőm a hozzászólás hangvételén, osztán letörlöm.

 


Szavazás

Beérkezett szavazatok száma erre a cikkre: 1 db

A szavazatok átlaga: 5

Ha belépsz, tudsz szavazni.