vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Pörkölt galuskával

Műfaj: EgyébCimkék: a tmt alkotások

Amerikában élő magyar vagyok.Azt hiszem évekkel ezelött helytelen döntést hoztam akkor ,amikor elhagytam hazámat.Hogyan tud idegenben boldogan élni az,aki lelkileg nem tud elszakadni a multtól ,a régi szokásaitól és a magyarságától...

Sokszor elgondolkozom ,miért települ idegen országba az , aki nem tud elidegenedni hazájától . Mint például én sem .Mi a fenének költöztem el Budapestről ? Én , aki hosszú évek eltelte után is azon veszem észre magam ,hogy azt mondom a gyermekemnek -" kiszaladok a közértbe".Taxiban ülve magyar operetteket dúdolok , és sehogy sem tudtam megszeretni jobban a Hamburgert a jó tejfeles Paprikás  csirkénél.

Azon töprengek , mitől  magyar egy magyar , és mivel lehet megőrizni magyarságunkat idegenben  ? Persze aki egyáltalán meg akarja őrizni.Mitől marad magyar az az ember, aki könnyezve eszi a hurkát és a kolbászt a magyar klubban és angolul szól a szomszéd asztalnál űlő honfitársaihoz .Sokáig nem figyeltem ezekre a kényes dolgokra és nem bosszantott az egész .Talán a lelkiismeretem akartam nyugton hagyni...mert nem akartam bevallani önmagamnak,hogy helytelen döntést hoztam  , amikor elhagytam a hazámat .Akkor kaptam fel a fejem elösszőr amikor kiváncsian elkezdtem lapozgatni a helyi telefon könyvet , megpróbálván egy statisztikai kimutatást készíteni a kőrnyéken élő magyarok neveiről.Sikerült is  néhányat kiírni a jegyzetfüzetembe , amikor  megtaláltam a névrokonomat  az egyik oldalon .Vezeték név, kereszt név , minden egyezett.Ejha ,gondoltam , ez már valami ! Őt már csak fel kell hívni , hiszen ez nagyszerű ! Szeretnék ezzel az emberrel beszélgetni.Elhatározásomat tett kővette . Tárcsáztam , a telefon kicsörgött és a túloldalon tiszta angolsággal megszólalt valaki .

Azért mondom , hogy valaki , mivel az illető jó pár mondat után sem lett számomra több egy "valaki"-nél .Óvatosan érdeklődtem hovatartozása felöl , és ő elmondta  angolul , hogy családjával együtt úgy 25- 30 évvel ezelött jutott ki Amerikába . Még gyermekként , és ezért nem beszéli már a  magyar nyelvet .Elborzadtam a gondolattól ! Amerikában született  László  nevű fiam talán egyszer majd elfelejt magyarul ?Lehetetlen , hiszen irodalmi tisztasággal beszéli a magyar nyelvet annak ellenére, hogy Michigan-ban született. Igaz,hogy én tanítottam házilag anyanyelvem szépségeire és egy kicsit segített a pár hónapos óvodai elhelyezése Erdélyben.Szalma óvonéni ez idő alatt elültetett egy kis magocskát  a lelkében,ami gyengéd gondozásra megerősödött és mire a Budakeszi álltalános iskolába becsempésztem (köszönet az iskola igazgatójának aki megengedte hogy egy hónapra oda járjon iskolába) meghozta  a termést is .Vannak akik elfelejtik anyanyelvüket .Találkoztam pesti emberrel,aki németnek vallotta magát, mert németes hangzásu neve volt .Magyarországon született akkor tíz éves gyermekének tilos volt magarul beszélnie ,mivel a németre akarták hogy szellemileg öszpontosítson .Késöbb ugyanez a család amerikába jött és a kislány nem beszélhetett többet sem magyarul ,sem németül ...csakis angolul. Beszéltem Mary-vel , Katherine-val ,Steve-vel ,Michael-el angolul , akikről( miután pár mondatot váltottunk) kiderült , hogy szüleik is Pesten látták meg a napvilágot .

Amerikai új munkahelyemen munkatársam bemutatkozott (angolul). -Nedzsi vagyok. Nedzsi--Nedzsi--mormogtam elgondolkozva . Honnan származol ?-kérdeztem ,mivel a név valahogy gyanús volt..Azt hiszem én is magyar vagyok- mondta és leírta a nevét .Gondolom kitalálták , a név " Nagy  " volt . Magamba roskadtam és újra feltörtek bennem a kétségek . ..Csak velem lehet a baj!!..Nem tudok magyartalan lenni ! Nem tudom megtagadni önmagam ! Ez már így is fog maradni.Mitöl marad amerikában magyarnak valaki ? Nem tud gyermekének idegen hangzásu nevet adni .Nem tud és nem is akar otthon angolul beszélni .Nem ékeskedik idegen tollakkal és még el tudja szavalni a Himnuszt és a Szózatot .

Csak bennem lehet a hiba ....Az én ballépésemből kiindulva óva intek mindenkit , aki hasonlóan érez mint én ,hogy kétheti szabadságnál hosszabb időre elhagyja hazáját. Boldogtalan lesz .Most megyek vissza a konyhába .Ma pörköltet főzök galuskával...
.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 2 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. TMT   (#10998)

2009. augusztus 03. 12:23

Gyerekek,elnézést hogy eltüntem.Igérem,rövidesen ismét itt leszek.Most minden energiámat és figyelmemet a könyvem írására fordítom.Aztán meg kreáltam egy web oldalt,ahol adományokat gyüjtök be...a könyv kiadásának a költségeire...Még mindíg nem olyan,amilyennek szeretném.Rengeteg időmet elvesz. http://moneygenerater.yolasite.com Cupp,kitartás....(ez csak egy vicc...)

 


2. Jocc36   (#10934)

2009. augusztus 01. 06:33

tetszik, garatula.. Hiányzol ám :)