vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Egyformán egyszerűek

Műfaj: PrózaCimkék: szürke, ember, egyforma, írás

Pár sor a szürkeségről, az egyszerűségről, az egyformaságról. Emberekről, rólam és arról az érzésről, ami akkor ér el, mikor úgy érzem, alkotni szeretnék, de minden próbálkozás hiába, mert a csalódás újból s újból felüti fejét a gondolataimban.

Minden annyira bizonytalan. Nem tudok már írni. Nem megy. Ez is pocsék. Semmitmondó. Felesleges. Őrület. Kellemetlenül naiv próbálkozás. Miről írjak? Szerelemről, fájdalomról, hiányról, érzésekről vagy értelemről? Már mindet megírták helyettem. Kimerítették előttem. Lekéstem. Nincs új mondanivalóm. Nem vagyok változatos. Nem bírok semmi különlegesen csodálatosat alkotni. Csak ezt a középszerű szürkeséget vagyok képes láttatni. Ezt, amit látok, ami körülöttem van, és ami engem is ennyire átlagossá tesz. Annyira emberinek érzem magam, hogy azt már szinte feleslegesnek tartom még csak megemlíteni is. Egyszerű vagyok. A magam semmitmondó színtelenségében – egyszerű. Nem különleges, s végképp nem különc. Egy egyszerű ember, egyszerű gondolatokkal és egyszerű érzésekkel. Mert valójában semmi sem bonyolult. Csak éppen semmi sem fekete, se nem fehér, egyszerűen csak szürke. S ez a szürke annyira összekeveredett, megbolygott, előre- s visszafordult, hogy szinte már nem is szín, csak valami megmagyarázhatatlan árnykép. Szürkék vagyunk. Nemcsak én, te is. Egyszerűek, bonyolultnak hitt gondolatokkal és felismerhetetlennek tűnő érzelmekkel. De ez csak a látszat. Mindenki ezt érzi. A meg nem értettség, az eltiportság, a magány és a düh is mind, mind egyforma, akárkinek a lelkéről beszélünk. Emberek vagyunk. Kevesek, aprók, halandók. Végesek. S rettenthetetlenül rövidnek tetszők. Annyira, de annyira átlátszóan emberiek.
És nem leszünk színesek. Sem vadak, sem érdekesek. Elcsépelten maradunk ilyenek, amilyenek sosem akartunk lenni. De a szín elveszett. Ki tudja, hol lehet. Talán sosem létezett. Szürke, szürke, szürke itt mindenki. Te s én, ti s ők, mi, együtt, mindannyian, túlságosan egyszerűen középszerűek vagyunk. Fájóan kapaszkodunk a bonyolultságba. De az nem létezik. A meg nem értettség nem a meg nem érthetőségen alapul. Ez csak önzőség. Oda nem figyelés. Merengő figyelemelvesztés. Semmi több. Nem logikátlan gondolkodás, nem elvesztett vélemény vagy érzés. Hiszen egyformák vagyunk. Meg kellene értenünk egymást, egymásnak minden szavát, tettét, lelki gyötrelmét. Az elutasítás nem tesz különlegessé. Az egyéni álláspont álca, felrévedt remény, elhitetett egyéniség. Ármány. Túllogikázott fantáziaszülemény.
Egyformák vagyunk. Emberek s öröktelenek. Értsük hát meg egymást. S tudják meg, miért nem tudok már írni.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 7 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Katonalány   (#27271)

2013. május 27. 18:42

Köszönöm, hogy írtál és azt, amit írtál. Örülök, hogy tetszik. :)

Válasz Macska hozzászólására (#27266).

 


2. Katonalány   (#27270)

2013. május 27. 18:41

Igazad van és köszönöm!

Válasz Zseva hozzászólására (#27242).

 


3. Macska   (#27266)

2013. május 27. 12:50

Szerintem is nagyon jó és éthető írás. Szívbemarkolóan őszinte és igaz. Ennek így kellett megszületnie, és csak abból a lelkiállapotodból születhetett meg, amit átéltél. Kár lenne, ha abbahagynád. :-)

 


4. L.I.Zet   (#27254)

2013. május 26. 15:15

http://www.youtube.com/watch?v=nAwDPmalScE

 


5. Zseva   (#27242)

2013. május 26. 10:47

Ha mindig ilyen jó születik a negatív hangulatunkból, az nem baj, csak ne állandósuljon, mert akkor mondják ránk, rám már nemegyszer, hogy keserű, pedig ez - én tudom - nem igaz, de minek meggyőzni azt, aki így gondolja? Ha csak ennyit tudott levonni abból, amit írtam? Lehet az is, eléri a célját, már csak magamnak írok mindegy, keserűt, vagy derűset, de addig, amíg van valaki, aki érti is, amiről írok, már nem az... Egyszerű tény, az életünkből, a hangulatunkból merített, igazi és őszinte...

Válasz Katonalány hozzászólására (#27239).

 6. Katonalány   (#27239)

2013. május 26. 09:37

Köszönöm, hogy írtál :)! És köszönöm a véleményedet! Persze, igazad van és nem arról van szó, hogy én mindig így érzem magam - ilyen lehangoltan szürkének. De szeretem megragadni a negatív pillanataimat, mert valami ilyesmi születik belőle :D.

Válasz Zseva hozzászólására (#27237).

 


7. Zseva   (#27237)

2013. május 26. 08:22

De hiszen most is tudtál írni, ha másról nem hát az igazságról. Mert tény az amit leírtál. Mit kellene szerinted még írni? Az egyszerűség olykor magába hordozza a nagyszerűséget. Lehet, hogy csak egyedül az érzi ezt, aki egyszerűségében is nagyszerű. Időnként elveszik tőle ezt az érzést, de éppen attól, hogy ezt nem veszi tudomásul lesz valaki az egyszerűből nagyszerű. Legalábbis, amíg ezt elhiszi magáról. Nekem ez az írás tetszik! Mert őszinte. :-)