vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Közmondások, szállóigék

Műfaj: EgyébCimkék: humor

Az utóbbi években átértelmeztük közmondásainkat, szállóigéinket, sőt újakat is megfogalmaztunk. Az indián eredetűek például, komoly karriert futottak (futnak) be, a népi megfigyelések tanulságai sem a régiek

 .Költőink írásai, történelmi nagyjaink cselekedetei nyomán fennmaradt szállóigéket sem midig az eredeti értelmezésük szerint használjuk. Zrínyi Miklóst, ma már nem az önfeláldozó hőstette miatt említjük, a kirohanás ami dominál. Kirohant, mint Zrínyi, mondjuk akkor is, ha ezt semmilyen hősies cselekedet nem motiválja, csak a beosztott futott ki a főnök szobájából. A csallóközi szerencsének, ma már semmi köze a révhez, pusztán arról szól, van e víz az Öreg Dunában.
Közmondásaink is változáson mentek át: Az Aki nem hiszi, járjon utána újkori megfelelője: Aki nem hiszi, majd utána járunk vagy az Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra helyett az Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra (hátha, holnap nem kell megcsinálni) is érdekes változatok.
A mai szállóigékről és közmondásokról elmondhatjuk, hogy csak akkor tartjuk frappánsnak, ha ismerjük keletkezésük körülményeit. A hanyatt esett, mint a postabankban a maci, vagy a rajzoljon körbe a Doszpot, bizonyos pénzügyi, élettani üzeneteket hordoz, de csak akkor értelmezzük, ha láttuk a macit hanyatt esni, vagy láttuk a Kék Fényben a Doszpotot rajzolni
E rövid összefoglalóból is látszik, mennyire változik a nyelvünk.
Megnéztem a tükörben, hát elég fehér a sajátom.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 6 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. emillio   (#25713)

2012. szeptember 25. 23:55

Kedves Éva! A rajzolástól nem lesz túlsúly! Azért meg kell dolgozni!

Válasz Zseva hozzászólására (#25677).

 


2. Zseva   (#25677)

2012. szeptember 25. 02:40

Kedves János! Nekem is tetszett volna, ha nem mondja az anyu olyan gyakran... :-) Pedig esetedben is milyen igaza lehet. Pussz, Éva

Válasz Bányai János hozzászólására (#25666).

 


3. Zseva   (#25676)

2012. szeptember 25. 02:38

Hát ez kedves. Tőled nem is várnék el mást. De előtte jóllaknék az tuti. :-) Tudom, hogy szeretsz főzni. Talán tudsz is... De hát... Ez nálad is jól bevált recept lehet. Rajzolj! Te... én nem. Alkalmazd ókor, ókor.... Garantáltan csökkenti a cukorszintet. :-)

Válasz emillio hozzászólására (#25659).

 


4. Bányai János   (#25666)

2012. szeptember 24. 20:43

Köszönöm! A "Majd rajzolok!" nagyon tetszik! Akkor a filosz lehet az oka, a túlsúlyomnak.

 


5. emillio   (#25659)

2012. szeptember 24. 19:25

Kedves Éva! Mint most is kiderült, a Jánosban egy filozófus veszett el. A fejtegetései - kiválóak! Be is jelölöm magamnak a kedvencek közé! Hogy az Anyukád mondására is, - fenyegetően reflektáljak: - Majd jól lerajzollak, - aztán széttéplek! :-))

Válasz Zseva hozzászólására (#25619).

 6. Zseva   (#25619)

2012. szeptember 22. 20:27

Igen, igazad van... Mi nagyon vizuálisak vagyunk. Szeretjük elképzelni. Én is elképzelem a semmit és azt mondom: Volt tegnap, lesz holnap. Ilyenkor mindig éhes vagyok! Anyám azt szokta mondani, csak így egyszerűen: Majd rajzolok! :-)