vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Neonkirakatok

Műfaj: PrózaCimkék: uram, mit mondott

Az autó ablakára vékony páncélt vont hajnalban, a hullott ónos eső, kis lukat kapartam rajta, valamit azért lássak. Mentolos rágót vettem a számba, ne érződjön semmi. Vodkát ittam.

Neonkirakatok

Édesanya kinyitotta a mesekönyvet. 68’ december eleje volt, szombat este nyolc. Csak egy szobát fűtött fel az öntöttvas kályha, azt is csak húsz celsiusra. Negyven watt izzott szürke fényt árasztva, anya hangján kívül csak a csend zakatolt meg a fali óra kattanása melyre az ablakon ónos jég dobolta válaszát. Hugival hallgattuk a kis gyufa árus lányt. Szemünkben hideg könny csillogott.
Az autó ablakára vékony páncélt vont hajnalban, a hullott ónos eső, kis lukat kapartam rajta, valamit azért lássak. Mentolos rágót vettem a számba, ne érződjön semmi. Vodkát ittam. Keresztül hajtottam a csillogó városon, minden kirakat okádta rám fényeit, éjszakai szórakozóhelyek villogták, élj a mának. Letekertem az üveg kupakját, magam mögé dobtam, kortyoltam egyet, és egy cigit kotortam elő a zsebemből, Mélyet slukkoltam.
Apa a szobába lépet, kezében hasábra vágott fát szorongatott. Most vágta össze a fáskamrában. A kályha elé tette. Lágy faillattal telítette meg a szoba csöndjét. Sziasztok! De jó meleg van itt bent! Mesét hallgattok? Piroska, takard be őket, nehogy megfázzanak, puszit adott nekünk és anyának egy csókot.
A rendőr megállított. Fogyasztott ön alkoholt? Kiszálltam a kocsiból, és megfújtam a szondát. Zsebemből kivettem egy cigit. Nem találtam az öngyújtóm. Kicsit remegett a kezem, az őrmesterre néztem. Zsebéből elővett egy doboz gyufát. Kinyögtem egy mondatot. Nincs is már gyufaárus lány!
Uram, mit mondott?

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.