vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Palackorrú delfin

Műfaj: PrózaCimkék: humor

A baj ott kezdődött, amikor hazafelé utazott, és a tengerészek le akarták nyúlni a stexet. Már majdnem meggondolták magukat, amikor a dalnok azt kérte, hadd énekeljen még egyet, utoljára.

Palackorrú delfin

Mint a celebek általában, a delfin is annak köszönheti a népszerűségét, hogy megosztó személyiség. Lehet nagyon szeretni, amikor delfináriumokban szórakoztatja a nagyérdeműt, néhány nyeszlett halért, amit show műsor nélkül is kényelmesen megfoghatna. El lehet érzékenyülni azon, hogyan menti ki a tengerből a bajba jutott énekeseket és az égedelem rossz kölyköket, akik juszt se fogadnak szót a mamájuknak, aztán persze belepottyannak a vízbe. El lehet merengeni, hogy mekkora szája van ennek a jószágnak, amit a brit tudósok a névadás pillanatában palackorrnak néztek – azóta se jött létre a konszenzus, hogy a sima borosüvegre hasonlít-e jobban, vagy a régimódi gines flaskára. Száj, orr vagy csőr, annyi biztos, hogy rusnya, és külföldi illetőségű palack lévén, elég nehézkes visszaváltani.

Ehhez el kellene utazni valamelyik óceán partvidékére. A palackorrú a trópusi és szubtrópusi vizeket kedveli, de látták már Skócia közelében, sőt a Jeges tengerben is, ami azt bizonyítja, hogy nem elég az emberinél is nagyobb szürkeállomány, ha a delfiniskolában nem a legrózsásabb tanterv szerint tanítanak.

Hiányosságai ellenére, a delfinnek megingathatatlan pozíciója van a mediterrán mitológiákban. A leghíresebb mentési akció kétségkívül az, amelynek Arion volt a kedvezményezettje. Arion költő, énekes és zenész volt, és nagy szerencséjére a Kr.e. 7. században élt, amikor az efféle csepűrágók még szép vagyont gyűjthettek maguknak. A baj ott kezdődött, amikor hazafelé utazott, és a tengerészek le akarták nyúlni a stexet. Már majdnem meggondolták magukat, amikor a dalnok azt kérte, hadd énekeljen még egyet, utoljára. Ennek az lett a következménye, hogy az X-faktorával együtt belökték a Földközibe, mire egy süket delfin odaúszott, és kifuvarozta a szárazföldre. A zsé ott maradt a tengerészeknél, mivel a palackorrúnak nem volt tenger esze.

Dionüszosz sokkal elegánsabban oldottan meg a problémáját, amikor a tirrén kalózok odakötözték az árbochoz, és gondolatban máris eladták rabszolgának. Az isten először is bor-ostyánt vagy bor-szőlőt fakasztott az árbocból, aztán kizöldítette az egész hajót, mire a legénység egy emberként a tengerbe ugrott, és egy egész delfincsordává változott.

Amphitrité, Néreusz tengeristen lánya egyszer csábító táncot lejtett. Meglátta ezt a papa örök riválisa, Poszeidón, és eldöntötte, hogy neki ez a luvnya kell. A nereida először csak kérette magát, mert hát milyen dolog az, mindjárt az első randin, és mivel Poszit nem lehetett lepattintani, elbújt előle „a világ végén.” Tengeristenek ilyenkor sürgősen megbíznak egy jó svádájú delfint, aki meg is találta a renitens hölgyet, majd rábeszélte a gyors numerára.

Apropó sváda, a delfinek igenis beszélnek. Magas frekvenciájú, csettegő hangokat vagy füttyjeleket hallatnak, amelyek közül a ráérő tudósok eddig 30-40-et különböztettek meg (az elfogyasztott alkoholmennyiségtől függően). A hangok gyorsan terjednek a vízben, majd ellenséges tárgyakról, halrajokról vagy tengeristennőkről visszaverődve pontos tájékoztatást adnak, merre kell menekülni, vagy hol a vacsora. Nem csoda, hogy 2000 Hz-nek Amphitrité sem tudott ellenállni.

A palackorrú mindig kapható egy hajótörött megmentésére vagy egyszerű játszadozásra, mert állítólag sosem alszik – illetve annak a méretes agyvelejének egyszerre mindig csak a fele pihen.

Mitológiai események hiányában a hasát hizlalja, általában 150-200 kg, de akár 650 kilóra is feldagadhat. Ekkora súly mellé 4 méteres hosszúság dukál, ami már elég félelmetes ahhoz, hogy az összes állat közül csak az ember merje megtámadni. Ki gondolná, hogy éppen a cseresznyevirágzáson elandalodó japánok közül kerülnek ki a legnagyobb delfinvadászok.

Egy ilyen 650 kilós monstrumból már elég sok sushit lehet készíteni.

A delfinek kiválóan úsznak, óránként 5-11 kilométert tesznek meg, de szükség esetén 35 km/h-ra felgyorsulva alaposan rávernek Usain Boltra.

Sajnos antiochiai Szent Lucianus kifogott egy lustább példányt, aki csak a holttestét szállította ki a tengerpartra. Persze ez is nagy kockázat volt, mert mi van, ha belőle is mártírt csinálnak a gaz nikomédiaiak?
 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Zseva   (#28308)

2013. október 11. 08:23

Kedves Márti! Változatlanul tetszik, ahogyan az állatok ilyen közel állnak hozzád. Sajátos, egyedi stílusod van, szinte utánozhatatlan. Az ötöst tőlem kaptad. Mert ami jó, az jó. :-) Pussz, Éva

 


Szavazás

Beérkezett szavazatok száma erre a cikkre: 1 db

A szavazatok átlaga: 5

Ha belépsz, tudsz szavazni.