vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Segítség! Most bestseller szerző legyek, vagy szépíró?

Műfaj: ÉrdekességCimkék: szerzősimogató

Ne ess pánikba. Írástechnikailag nincs különbség a piaci-, illetve a mecenatúrából fenntartott szövegek között. Persze más a célközönség, ezért a két műfaj másfajta nyelvi és dramaturgiai paneleket használ.

Ne ess pánikba. Írástechnikailag nincs különbség a piaci-, illetve a mecenatúrából fenntartott szövegek között. Persze más a célközönség, ezért a két műfaj másfajta nyelvi és dramaturgiai paneleket használ. Igaz, a piac messze nem olyan kényes a minőségre, mint a magát irodalomértőnek tartó szűk közönség, de cserébe fordulatos, vérbő sztorikat írhatsz.

Ha ez nem vonz, de elég szívós és kitartó vagy, beverekedheted magad a közpénzekből élő szépírók közé. Ehhez persze meg kell tanulnod a szakmát, azaz centire olyan szöveget előállítani, amit várnak tőled, vagyis valójában itt is piaci elvárásoknak kell megfelelned – csak ez a piac jóval szűkebb. Viszont azok számára, akik bekerülnek a sztárolt szerzők körébe, mindig csurran némi közpénz, és biztos (bár nem túl előkelő) társadalmi státusszal is rendelkeznek.

A hátulütője a dolognak az állandó stressz, mivel az első tizenegynéhány évben pár ember ítéletén múlik, hogy kipottyan-e a kezdő szépíró a pikszisből. Szépirodalmi körökben a gyomorfekély ugyanolyan szakmai betegség, mint a zenészeknél a halláskárosodás vagy a kéményseprőknél a hererák.

http://szerzosimogato.blog.hu

 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Nem Tom   (#29960)

2014. december 02. 10:00

Szassz! Megneztem a blogodat, szakmai hozzaertes csillan ki belole. Tetszik. Ez viszont trehany munka. Olyan szedjetek, vegyetek historia, csodaljatok! :)