vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

A NAGY, KUTYÁS VILÁGBÓL... 3.

Műfaj: SzakirodalomCimkék: ember, álom, viszket, érdekes, világ, kutya, virágterápia

Érdekességek, történetek az ember hű négylábú barátjávról, illetve vele kapcsolatban. A harmadik részben: Viszketés - álmok - ember:kutya = 7:1 - virágterápia

 VISZKETÉS: NEM CSAK BOLHA OKOZHATJA!Kipirosodó, viszkető bőr, melyet a kutya sebesre vakar vagy rág… a kézenfekvő indok: bolha. Ha valóban a kis vérszívó élősdi a felelős, akkor sem pusztán jelenléte, csípése, sokkal inkább az általa kiváltott bolha allergia. Ám allergiát, kínzó bőrtüneteket egyebek mellett étel is okozhat, sőt, a légúti allergia sem ritka a kutyáknál. A gyógykezelés során fontos a kiváltó ok felismerése. Szerencsére az allergiás eseteknél és bőrbetegségeknél többnyire látványos siker érhető el homeopátiás szerekkel.


ÁLMOKA kutyák az emberhez hasonlóan, sőt talán még gyakrabban és intenzívebben álmodnak. A kétlábú és a négylábú alvók esetében is könnyű, éber szakaszok váltakoznak a mély alvással. Az álmodás az utóbbiban történik. Idáig tökéletes a párhuzam, ám a kutyák esetében sokkal gyakoribb, hogy rángatózás, végtag mozgás, sőt hangadás – nyöszörgés, vakkantás kíséri az álmot.


EMBER:KUTYA = 7:1 ?A kutyák biológiai órája gyorsabban ketyeg, mint az embereké. Szívósan tartja magát a közvéleményben: egy naptári év a kutya életében hét évnek felel meg. Hamar belátható, hogy ez nem egészen így van, hiszen egyévesen, sőt, néha már előbb (most ne azt nézzük, hogy ideálisan csak kb. 1,5 éves korban) számos kutya utódoknak ad életet.


Az emberi korra való átszámításnál óriási jelentősége van a kutya termetének.


A nagytestű fajták később érnek, és rövidebb életűek. Esetükben a „felnőtté válás” vagyis két éves kor után, (ami úgy húsz éves embernek felel meg) már valóban körülbelül hét évnyi öregedést jelent egy naptári év eltelte.


A kis és középtermetű ebek emberre átszámítva már egy éves koruk körül tizenöt-tizenhat éves ifjak, ám a későbbiekben „csak” 4-5 évnyit korosodnak évente.
VIRÁGTERÁPIAA humán orvostudomány mind gyakrabban nyúl kisegítésképpen az úgynevezett alternatív gyógymódokhoz. Hasonlóképpen hódít az állatorvoslásban is az akupunktúra, a homeopátia, az aromaterápia, a masszázs… A gyógyteák, a gyógyfüvek reneszánszukat élik. Bár Nyugaton és Németországban széles körben elterjedt, nálunk még kevéssé ismert a Bach-virágterápia módszere.


A gyógymódot dr. Edward Bach, angol tudós –eredetileg emberek számára - dolgozta ki. Összesen 39 hatóanyagot használ, melyből 38 egy-egy vadonélő növény, virág, bokor, fa, az utolsó pedig, az előbbiek közül ötnek a keveréke, különösen nehéz esetekhez. A gyógymódot elsősorban magatartás zavarok esetén, a kutyák „lelki” problémáinak megoldására érdemes alkalmazni.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.