Dorombolás: rejtélyes és gyógyító

A macskafélék, mint köztudott, általában elégedettségükben dorombolnak. Ám a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen a különös „berregést” máskor is alkalmazzák. Már, amelyikük képes rá. Tudniillik, dorombolni nem mindegyik macskaféle tud.

Írta: Lovas Éva

BESZÉLŐ MADARAK

A beszéd az élővilágban az ember sajátja. Ám beszélő madarakról sokat hallani. Esetükben a hangutánzás a jó megfogalmazás. A dolgot bonyolítja, hogy a madarak egy része a megtanult szavakat, kifejezéseket tudatosan alkalmazza. Kommunikál vele. Ami beszédként is felfogható, legalábbis közel áll hozzá

Írta: Lovas Éva

MADÁRVÉDELEM ÉS GYOSSEGÉLY

Számos, jóérzésű embernek okoz problémát, hogyan segítsen a bajbajutott, útjába kerülő madarakon. Utóbbi esélye fokozódik a jó idő beálltával, amikor kirándulás, kertészkedés közben szorosabb kapcsolatba kerülünk a természettel.

Írta: Lovas Éva

Borsőrmester, a Rock Fárosza (Részlet egy készülő tanulmány-kötetből)

„Húsz éve már annak, hogy Borsőrmester beintett a bandának” – énekelte Paul Mc Cartney – immár 40 éve. 1967. június 1 fontos dátum a Rock történetében: az évtized legnépszerűbb együttese végleg „felsőbb osztályba” lépett.

Írta: Göbölyös N. László

A nabateusok függetlenségének titka a világpolitika tükrében

Aki járt már Jordániában, a csodálatos, rózsaszín kőbevájt városban, Petrában, az átérezhette már ennek a titokzatos népnek a szellemiségét, gondolkodásmódját és kultúráját. Aki még nem járt ott, annak csak ajánlani tudom, hogy keresse fel a Kősziklát.

Írta: Persepolis

El Alamein – az „afrikai hadjárat sorsát eldöntő” helyszín, avagy a kezdet vége, a vég kezdete

Megjegyzések a II. világháború egyik leghíresebb, ha nem is a legjelentősebb csatájáról, El-Alameinről, valamint a "Sivatagi Rókáról", vagyis Erwin Rommelről, aki ezt a heroikus küzdelmet vezette. Arról a hadvezérről, aki még ellenfelei szemében is kiemelkedő egyéniség volt.

Írta: Persepolis

Etruszk temetkezési szokások

Ismét egy rejtélyes eredetű ókori nép, az etruszkok kerülnek górcső alá, akiknek temetkezési kultúrája oly sok mindenben eltér, de több mindenben hasonlít is koruk népeinek temetkezéséhez.

Írta: Persepolis

Amerika felfedezése motoros rock-szárnyakon (Fejezet egy készülő könyvből)

Két kis Los Angeles-i drogdíler, a „könnyű élet” hívei, Wyatt Earp és Kölyök Billy örökösei csodaszép motorjaikon átszelik Amerika déli államait, valós és agyukban lejátszódó utazások során keresik az új kalandokat és önmagukat, a New Orleans-i Mardi Gras karneváljával.

Írta: Göbölyös N. László

Gyilkosok ideje

„Íme, eljött a gyilkosok ideje” – írta 1872-ben az Illuminációk egyik prózaversében Arthur Rimbaud. Pedig akkor hol volt még az a világ, amelyben nemhogy a gonosztevők nevét nem akarták eltörölni a közemlékezetből, mint az ókori Hellászban Hérosztratoszét.

Írta: Göbölyös N. László

Bánatkő, avagy sérült gyermek a családban

dr Kálmán Zsófia Bánatkő című könyve alapján készült tanulmány a fogyatékkal élő gyermekekről a családban. Rövid esetleírásokkal szemléltetve azok mindennnapi problémáit, jelentőségét a szociális ügyesség megszerzésének.

Írta: Molnár Zsolt


Spirituális útkeresések 1968 körül

„Népszerűbbek vagyunk Jézus Krisztusnál” – dobták ki címoldalukra nagy felháborodással az amerikai lapok 1966 májusában John Lennonnak egy, a londoni The Evening Standardnak adott interjújában szereplő félmondatát.

Írta: Göbölyös N. László

Ez, egy szervíz, nem mindennapi élete!

Így, is lehet. De miért? Nem szebb hangulat alakulhatna ki az igazmondás, az emberi hang mezején, ha művelnék? Mindenkinek jobb lehetne. Neki, nekem, nekünk!

Írta: Kovács István

CICÁK retteget baja: a FIP

Sokat emlegetik, retteget betegség… Nincs menekvés, a kór halálos! Vajon miről is van szó, és mik a jelei? Hogyan lehet védekezni a titokzatos FIP ellen?

Írta: Lovas Éva

Panel-kutyák problémája

„Kutya (állat) nélkül lehet élni, de minek” - tartja a mondás. Valóban: az állatok sok szépséget, örömet hoznak életünkbe. (Sőt, bizonyított tény, az állattartók egészségesebbek, és hosszabb életűek.) Ám olykor nem felhőtlen az egymás mellett élés. Különösen igaz ez a lakótelepeken. Vajon miért?

Írta: Lovas Éva

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

Az állatkertek világszerte fontos, és egyre fontosabb szerepe az ismeretterjesztésen túl a védett, veszélyeztetett fajok megóvása, tenyésztése. Így van ez hazánk másodiknak létrejött Állatkertjében, a veszprémiben is.

Írta: Lovas Éva

1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

I. Fejezet Általános rendelkezések Értelmező rendelkezések 2. § E törvény alkalmazásában: e) Fogyasztó: az a személy, aki - gazdasági vagy szakmai tevékenység körén kívül - árut vesz, rendel, kap

Írta: Kovács István

A Szentföld rövid története az első zsidó háborúig - A zsidó háború

Bár a zsidó háború világtörténeti jelentőségű esemény volt, ez elsősorban a zsidó történelem szempontjából érthető: a jeruzsálemi Templom elpusztult, megszűnt az önálló zsidó állam jelképe. Iosephus Flavius műve az egyik legjobb dokumentáció a római legiók tevékenységéről Róma története folyamán.

Írta: Persepolis

A Vezúv kitörése - Pompeii és környékének rövid története a katasztrófáig

Kr.e. 79 augusztusában kitört a Vezúv, s elpusztította az ókori Róma egyik leghíresebb üdülővárosát, Pompeiit. A vulkán kitörése és a város pusztulása azonban az ókori civilizáció történetének példa nélkül való forrását hagyta az eljövendő korokra.

Írta: Persepolis

Pompeii - egy római város az első századból

A Vezúv végzetes kitörésének „köszönhetően” mintha Pompeiiben Kr.u. 79. augusztus 24.-én megállt volna az idő. Az elénk táruló látvány hűen tükrözi az első század mindennapjait.

Írta: Persepolis

Sátán Őfelsége mindent hall és mindent lát

Lehet, hogy Mick Jaggert Baudelaire, a francia „elátkozott költő” ihlette meg, aki megírta a Sátán litániáit, amelyben a Gonoszt „a legbölcsebb és legszebb angyalnak” nevezte. Hasonló inspirációt adhatott volna William Blake, vagy még Percy B. Shelley, az Ördög sétája szerzője, a romantikus angol költő, akivel alig egy év m

Írta: Göbölyös N. László