vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

A NAGY, KUTYÁS VILÁGBÓL... 1.

Műfaj: SzakirodalomCimkék: állat, fogat, történelem, múlt, ebadó, tél, szán, fog, mosoly, kutya, érdekes, tény, adat

Kutyamosoly, fogkrém, Vespasianus és fogathúzás.... apróságok, érdekességek a közelebbi és a távoli múltból és a jelenből, hű négylábú barátainkkal kapcsolatban.

KUTYAMOSOLY


Vannak eredendően mosolygós arckifejezésű fajták, pld a szánhúzók (husky, samoyede). Esetükben a felfelé ívelő szájvonal, a vidám megjelenés alkati adottság, nem érzelmi állapotot fejez ki. Mégsem biztos, hogy a gazda elfogult, ha úgy véli, kutyája mosolyog. Bár az örömnek e sajátos mimikai kifejezésmódjára az emberen kívül csak a majmoknak van veleszületett képessége, olykor a kutyák eltanulják gazdájuktól a mosolyt. Az embert utánzó, vidor négylábú leginkább felső szájszélét húzza föl, fogait mutogatja. Ez könnyen összetéveszthető lenne az agresszióval, ám az első esetben farkcsóválás, elégedett „ümmögés”, a másodikban legfeljebb morgás kíséri a mimikát.FOGKRÉM, FOGKEFE - KUTYÁKNAK


A kutyák egészen másként használják fogaikat, mint mi, emberek. A táplálékot inkább kis darabokra marcangolják, tépik, nem rágják meg gondosan, péppé zúzva. Talán ennek köszönhető, hogy foggyökér, vagy letört fogak kezelésére is csak ritkán van szükség négylábú barátaink esetében. Annál gyakrabban tapasztalható viszont – többnyire úgy négy éves kor körül- fogkő, ami ínygyulladást, sőt daganatot is okozhat. Ha már kialakult, a fogkövet csak állatorvos távolíthatja el. A megelőzésben jó szolgálatot tehetnek a fogápoló , „rágnivaló”-k. Ám az igazi megoldást a négylábúak esetében is a fogmosás jelenti. Eszközül az embernek készült fogkefék is megteszik, ám fogkrémből csak a speciális, kutyák számára gyártott a megfelelő. Mint minden más beavatkozáshoz, a fogmosáshoz is fokozatosan, lehetőleg kölyökkortól, folyamatosan gyakorolva szoktassuk kedvencünket – tanácsolják a szakemberek.EBADÓ


-t először Flavius Vespasianus vetett ki az ókori Rómában. Az egykori császár (uralkodott 69-től 79-ig) nem volt híján az adó tárgyát illető ötleteknek. Tőle származik a máig közismert mondás: „pecunia non olet” – vagyis: „a pénznek nincs szaga”. A kijelentés ahhoz kapcsolódik, hogy az illemhelyeket is adókötelessé tette. Bár monarchikus uralkodását hivatali bürokrácia jellemezte, ez mégis népszerűbb volt, mint az elődei által megkövetelt korlátlan hatalom.
FOGATBAN…

 
Napjainkra a tipikusan északi sport, a kutyaszán verseny világszerte terjedőben van. Az első európai kutyaszánversenyt 1973-ban rendezték. Hazánkban is mind gyakoribbak az ilyen megmérettetések. Sportolónak, közönségnek is kitűnő elfoglaltság, de a mi éghajlatunk nem igazán kedvez neki. Ezért nálunk a szánt imitáló könnyű, kerekes kocsikkal folynak az edzések, és többnyire a versenyek is.

 Természetesen igen népszerű ez a sport Grönlandon, Alaszkában, de az igazi „hazája” talán mégis Kanadában van, ahol a manitobai The Pasban minden évben fesztivált rendeznek, melynek elengedhetetlen eleme a három napos kutyaszán- világbajnokság. Az ötven mérföldes verseny győztesét nagy elismerés övezi.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Persepolis   (#12585)

2009. szeptember 09. 15:28

Kedves Éva, hol bukkantál rá arra, hogy Vespasianus ebadót is bevezetett volna??? A források az illemhelyek megadóztatását valóban említik, de ebadóval eddig sehol sem találkoztam vele kapcsolatban. Én Vespasianusból írtam a szakdolgozatomat, eléggé mélyen beleástam magam a témába, de ez most meglepett.