vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Az egyensúly

Műfaj: EgyébCimkék: tanmese

Tanmese. Korunk egyik problémája, hogy kevés a dolgozó, sok az éhes száj. Mi emberek, már évek óta keressük a megoldást és nem találjuk, pedig lehet egyszerűen csak szét kellene nézni az állatok, vagy akár a rovarok között és megtudhatnánk, ők hogyan tesznek rendet saját házuk tájékán...Hmm..Okosan!

A kerek erdő szélén, ahol a mező virágok sokaságával volt tele, élt egy méhcsalád. A királynő uralkodott, a dolgozók dolgoztak, a herék meg élvezték az életet őszig, míg a dolgozók ki nem dobták őket. A királynő, már öregecske, közel négy éves volt, és éppen ezért arra kényszerült, hogy új helyen, új életet kezdjen, mert nem akarta, hogy az újszülött királynőt a dolgozók elpusztítsák, inkább ő maga hagyta ott birodalmát a dolgozók egy részével együtt.

A méhcsaládban a méhanya, a királynő elsődleges szerepe a család szaporodásának biztosítása, és a család összetartása. Meg is tett érte mindent, pedig élete alkonyán ez nem volt egyszerű. Történt azonban egyszer, hogy hír érkezett a fiatal királynőről, miszerint népét betegség egyelte. Az öreg királynő azonnal összehívta családját és fiatal utódjának segítségére sietett.

Amikor megérkezett megdöbbenve látta, hogy a fiatal királynő egy másikkal civakodott a trónért. A herék felették az összes eleséget és nagy potrohukat himbálva táncoltak. A dolgozóknak pedig több mint a fele beteg volt, alig tudták vonszolni magukat, de még akkor is tették a dolgukat. Meg is kérdezte utódjától mi törtét itt, hiszen ez a család végét jelentheti!

-          Én uralkodtam, ettem, éltem a szerelemnek, szaporodtam, gondoskodtam a herékről, és dolgoztattam a dolgozókat látástól vakulásig! De jött ez a trónkövetelő és azt mondja mindenkinek, hogy ő szebb, jobb,  okosabb, és fiatalabb mint én…

A királynő elgondolkodott, majd azt mondta utódjának:

Az egyensúly! Az egyensúly a legfontosabb. Van, amikor a sok kevés, a kevés pedig sok! Először is gondoskodj a dolgozókról! Végy fel "takarító" méheket, akik felismerik a Varroa fertőzött méhlárvákat és bábokat, és kidobják azokat a kaptárból. Ők a leghatásosabb biológia védelmet tudják biztosítani családodnak. A "takarító" méhek nemcsak az atkával fertőzött lárváktól szabadítják meg a kaptárt, hanem felnőtt fajtársaidról is leszedegetik a parazitákat. Ha mégsem sikerülne, ki kell őket dobni a birodalomból, mielőtt az egész család megfertőződik.

-          De akkor ki fog dolgozni, sok itt az éhes száj! No és a kicsiket is el kell látni! Sokat szaporodtunk az idén!

-          Az ősszel miért nem dobattad ki a heréket? Ha akkor nem dobattad ki őket, akkor tedd meg most! Kevés a munkás, jóval több az éhes mihaszna! Az egyensúly! Az egyensúly a legfontosabb. Másképp mind elpusztultok!

-          És mit kezdjek a trónkövetelővel?

-          Add oda neki a takarítók, a beteg és az egészséges dolgozók, no és a herék felét is és had kezdjen, ő is egy életet! Tudnod kell, mikor jön el az idő, hogy átadd a stafétabotot, tudnod kell, mikor elég a herékből, és meg kell tanulnod megbecsülni a dolgozókat és a takarítókat, mert jó életed csak akkor lehet, ha megvan a nagy családod és abban az egyensúly! Mert az élethez egyensúly kell, mert az egyensúly a legfontosabb!

 

Tóth Ildikó

 

 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.