vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

PUSZTULÁS!

Műfaj: SzakirodalomCimkék: föld, pusztulás, adat, állat, természet, halászmacska, prionailurus viverrinus, ibériai hiúz, vörös könyv, lynx pardinus, kipusztul, fenyegetett faj, kihalás, emlős, hüllő, rovar, ember, mentés, lista

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió állapítja meg évről évre nemzetközi szinten az egyes állat-és növényfajok védelmi pozicióját. Az adatokat 1963 óta egy átfogó összesítésben, a Vörös Könyvben teszik közzé.. Az idei lista a hónap elején került a nyilvánosság elé, kétségbeejtő adatokkal.

Fenséges szépség : Ibériai hiúz portréja

***************************************** ***************************************** **********

A veszélyeztetett fajokat tartalmazó összesítés szerint a világon élő 5487 emlősfajból minimum 1141 a kihalás szélén áll! 188 pedig már egyenesen a kritikusan veszélyeztetet kategóriában szerepel.
Az1500-as évek óta csupán emlősökből közel száz végleg eltűnt, bár a kipusztulás szempontjából még az emlősök vannak a legjobb helyzetben, ellentétben a rovarokkal, hüllőkkel...
A helyzet siralmas. Valószínűsíthető, hogy ennél még több fajról van szó, csak a rájuk vonatkozó adatok egyelőre nem ismertek.

A lista kapcsán a Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet munkatársa azt nyilatkozta, valószínűsíthető, hogy az emlősöknek akár 36 százaléka is veszélyeztetett lehet.

Sok más társa meleltt veszélyeztetett például az ibériai hiúz (Lynx pardinus)
 

 
és a Dél-Kelet Ázsiában élő halászmacska (Prionailurus viverrinus).
Elgondolkodtatóak, és megszívlelendőek Julia Marton-Lefèvre, az IUCN magyar származású főigazgatójának szavai: Szemtanúi lehetünk életünk során annak, hogy fajok százai tűnnek el bolygónkról az emberi tevékenység következtében, mindez ijesztő jele annak, ami az egyes ökoszisztémákkal történik. Egyértelmű célokat kell meghatároznunk annak érdekében, hogy visszafordíthassuk a pusztulás folyamatát, hogy biztosak lehessünk benne: az ember nem tűnteti el legközelebbi rokonait a Föld színéről!Halászmacska. Egy ártatlan tekintet. Vajon, bizakodhat a jövőben?

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.