vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

A Bálna

Műfaj: NovellaCimkék: epika, novella

A Bálna csak ül az íróasztalánál egész nap. Festett szőke hajába nagy hullámokat varázsol időnként, hogy szebb legyen, és ügyel, hogy mindig tökéletesen mutasson a sminkje. A szeme az egyetlen, amin bárkinek megakadhat a szeme...

 A Bálna csak ül az íróasztalánál egész nap. Festett szőke hajába nagy hullámokat varázsol időnként, hogy szebb legyen, és ügyel, hogy mindig tökéletesen mutasson a sminkje. A szeme az egyetlen, amin bárkinek megakadhat a szeme, hát macskásra kihúzza feketével, hogy olyan vadóc legyen. Ha meghallja a főnök hangját a folyosón, vagy készül lemenni hozzá, szépen megfésülködik, igazít a festéken, és magára aggatja a reggeli bizsut.

A Bálnát régóta ismerem, de csak három éve figyelhetem közelről (túl közelről), ahogy aggódva bámul ki az ablakon télen – Jaj, nehogy essen a hó! Ősszel imádkozik, ne essen az eső, mert az elektromos bringával nagyot lehet esni. Az ő súlyával kifejezetten életveszélyes! Nyáron a meleg a fő ellensége. Dagadt combjai között lecsurgó nedvességben pállik, sebesedik minden apró mozgástól. Hát ül a Bálna kissé terpeszben az íróasztalánál, és roppant büszke, mert jól végzi a munkáját.

Más dolga sincs, a Bálnára az anyukája főz,változatosan, zsírosan, hogy legyen benne energia. Ekkora testhez kell! Hónapokon át olajos halat zabált reggelire, vagy egy félkilós vekniből szendvicset. Gyönyörű szendvicsek voltak, tele kirántott hússal, zöldségekkel! Délben egy családi ebédnyi csúszott le a torkán komótosan, élvezve minden falatot.

A Bálnának nincs férje, nincs gyereke. Csak létezik, és szemmel láthatóan élvezi haszontalan életét. Nem politizál, és szavazni se megy el. Nincs véleménye - egészen addig, míg nem találja ki a kormány, hogy súlyadót szed a kövérektől, vagy hogy a felnevelt gyerekek számától függően fizet nyugdíjat. Pedig ezek az ötletek nem is rugaszkodnak el nagyon a valóságtól ám!

Szokás ugyan azt mondani a túlsúlyosakra, hogy majd' kicsattannak az egészségtől, de a statisztikák szerint gyakori a magas koleszterin, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, a mozgásszervi megbetegedés. Mennyivel kerül ezek gyógyítása kevesebbe, mint a dohányosoké? És valljuk meg őszintén, a dohányosok minden doboz cigivel szépen áldoznak az adózás oltárán! És ott vannak a gyerekek - vagyis nincsenek. A Bálnának soha nem kellett megtudnia, milyen jó, de fájdalmas is életet adni, és megtartani azt, hogy adjon legalább egyetlen adófizetőt maga helyett az államnak. A Bálna csak "rendes" nyugdíjat vár, mert ledolgozza a napi kötelezőt jól, és becsülettel. Egyetlen perccel se többet, sosem.
Más nő rohan munka után, hogy időben érjen az oviba a gyerekért, majd szalad a nagyért a suliba, és úszni viszi. Este az egyikkel tanul, a másikkal főzés közben beszélget, majd fáradtan ájul a férje mellé mosogatás után.

A Bálna haza megy a munkából, befalja az elé tett ételt, játszik a macskájával, és online műveli a net-kertet. Tavaly lopták a salátáját, és korán leesett az első hó... A háza körüli kert parlagon hever, mert ez után a munka után ő nem hajlandó csinálni semmit. A szobanövényeket kedveli azért, az irodában több cseréppel nevel. Igazán szépen fejlődnek, tagadhatatlan, hisz napról napra több fényt fognak el az íróasztalomtól. A számítógépe tetején lévő két cserepet is rendesen locsolja... Egész nap szól a rádió mellette, az sem zavarja, hogy tudja, én nem szeretem. Talán a kolléganőnk sem. No, de ő jött közénk utoljára, mit mondjon? Csak békében szeretne dolgozni, hogy felnevelje a gyerekeit a keserves munka árán. Toleráns, jól alkalmazkodik. Azt hiszem, a Bálnának szüksége van a zajra, hogy elnyomja a kongást a fejében. Mégsem gondolkodhat egész nap a net-farmon, a zabáláson, vagy a hétvégi tortán! Mert a Bálnának van kreatív kedvtelése ám: torta csodákat készít hétvégén! Aztán megmutatja a róla készült képeket. Persze addigra java része - gondolom - lecsúszott sokat próbált, vastag gigáján. Gondolom, mert összeszakadt alatta nemrég egy irodaszék, és a jelenlegivel is baja van. Azt hiszem, van ezeknek valami terhelhetőségi határ megadva...
A Bálnának mindenről van ellentmondást nem tűrő, határozott véleménye! A gyermeknevelési elveit nem tudom, honnan szedte, de van az is. Szerintem a Class FM-en beszélhetett róla valaki. Persze lehet, az se látott még közelről gyereket... A politikáról: "Eddig is mind lopott!" Utoljára a mostani kormányra szavazott, de többé el se megy! Basszus! Hát pont a szavazási törvényről nem beszéltek a kedvenc csatornáján? És receptekről is lehet vele beszélgetni. Most főleg a cukormentes sütikről, mert fogyókúrázik. Ma reggelire almát evett, ebédre két csomag sajtot. Ingerlékenyebb volt a szokásosnál is. Nagyon összevesztünk, mert fát ugyan lehet vágni a hátamon, de hogy utána meg is gyújtsák, azt azért már nem hagyom!

Két hideg fasirtot ebédeltem kenyérrel - jobb hely nem lévén - az árnyékos íróasztalomnál. Alig tettem rendet magam után, fel kellett vennem a telefonomat. Közben érkezett vissza a Bálnatehén az irodába, és az ételszag miatt azonnal kiabálásba kezdett. Különösebben az sem zavarta, hogy behallatszik esetleg a telefonba. Én elkőszöntem a lányomtól, és kultúráltan próbáltam magyarázatot adni: Bocs Kata, nem volt időm ablakot nyitni a telefon miatt! És elszabadult a pokol... Neki én ne magyarázkodjak, inkább nyissak ablakot! Hogyan képzeli ezt? Bárki füle hallatára ordibálhat velem, én meg ezt is csak tűrjem?
- Ne ugass velem! - kértem, bár itt màr talán nem voltam úri nő teljesen. No igen, a normális ember alkalmazkodik a partneréhez. Nem vette komolyan, folytatta. Bedugtam a fülembe az MP3-at, ami az egyetlen védelmi bástyám volt ellene évek óta. Mellém lépve folytatta a kiabálást.
- Szorítkozzunk ezután munka kapcsolatra! - kértem hatástalan.- Tudom, hogy az agykontrolloddal bemeséled magadnak, hogy szebb és okosabb vagy nálam! - harsogta túl Kövi Szabolcsot a fülemben. - Anyám, ha tudnád, mi az az agykontroll, eszedbe se jutott volna ilyen baromságot mondani! - gondoltam, és bólogattam hozzá..Na, látod! Pont ezért nem szeretnék ilyen szinten aluli vitába belemenni! - szóltam vissza az ajtó felé haladva, de még hallottam:
- Legjobb lenne, ha elmennél végre Mongóliába, amiért annyira oda vagy! Igen. Mongólia. A lehetőségek hazája. A 21. század Amerikája! Alacsony hitelkamat a nagy aranytartalékok miatt, határtalan fejlődési lehetőség! Rohamosan bővülő ingatlan piac. ..
Egy ilyen életért - ha kell - akár mozgalmi dalokat is tanulok megint (a változatosság kedvéért mongolul). Talán a két hideg, tegnapi fasírt miatt...

 

 

(A történeteim és verseim kivétel nélkül mind a fantáziám szüleményei. Kérem, hogy senki ne azonosítsa őket se velem, az íróval, se a szereplőimet más valóságos személlyel! Ködmadár)

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 9 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Zseva   (#27416)

2013. június 14. 13:26

Köszi, de én csak Word-be írok, ozt bemásolom, ahogy mondod... és utána úgy adja ki apró betűkkel. Hát ilyen az én szerencsém... de azért nem adom fel! :-)

Válasz Ködmadár hozzászólására (#27415).

 


2. Ködmadár   (#27415)

2013. június 14. 06:35

Zseva drága! Ne ide írj egyből, hanem Word-be, amilyen betűvel tetszik. Ha kész, másold be a jobb egér gombbal, vagy a klaviaturán Ctrl- C, Ctrl-V gombokkal!

Válasz Zseva hozzászólására (#27384).

 


3. Ködmadár   (#27414)

2013. június 14. 06:32

Zseva, nagyon egyszerű! A telefonom naplójába kezdtem írni a villamoson, aztán laptopon folytattam itthon. Észrevettem, amikor feltettem, de érdekesnek találtam így, hát megkegyelmeztem neki - maradtak a különböző betűméretek. :)

Válasz Zseva hozzászólására (#27384).

 


4. Zseva   (#27412)

2013. június 13. 18:47

Engem pusztán csak technikai szempontból érdekelt, mert majd kiguvad a szemem az apró betűimtől, de akkor sem tudom nagyobbra állítani vagy más betűtípussal pl. Ariallal írni, nem engedi a rendszer... vagy béna vagyok.

Válasz hozzászólására (#27390).

 


5. Ködmadár   (#27391)

2013. június 09. 18:07

Az adatlapomon ott a címem. Keress meg hátha tudok segíteni!

Válasz Macska hozzászólására (#27387).

 6. Macska   (#27387)

2013. június 09. 13:25

Sajnos van "szerencsém" tudni, hogy a kiállhatatlan, belátástalan, önkritikát nélkülöző, intoleráns és önkényesen viselkedő munkatárssal minden egyes nap a földi pokol. Nekem is megfordult már a fejemben külföld, de még a lakatlan sziget is, ám kivárni, amíg tönkreteszi magát, azért nem tudnám, mert hamarabb teszi tönkre a környezetét – munkakörülményestül, kollégástul, amibe én is beletartozom. Vagyis csak tartoztam...

 


7. Zseva   (#27386)

2013. június 09. 11:57

Most miért volt szükség ennyire felhúznod magad? Nem is értem. Hát ő fogja megszenvedni, ha még nem is tudja... Ha rosszat akarsz neki? Várd ki a végét! :-)

Válasz Zseva hozzászólására (#27385).

 


8. Zseva   (#27385)

2013. június 09. 10:55

Kössz a tippet, hogy mitől hízzam fel a leadott két kilót... Olvasom tovább!!!!! :-)

Válasz Zseva hozzászólására (#27384).

 


9. Zseva   (#27384)

2013. június 09. 10:52

Még nem olvasom, csak a bevezetőig jutottam el... Hogy csinálod, hogy más betűmérettel teszed fel a cikket? Ez a legrövidebb út, hogy megmond, az egyenes. :-)