vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Az ajtó

Műfaj: NovellaCimkék: novella

Virágok nyíltak a párkányon nyáron, és mindig finom illat volt a levegőben. Ó, hogy szerette nézni, amikor öltözött! Azok a kedves csipkék, és frissen vasalt fodrok!

Lassan száz éven át tette meg ugyanazokat az kis mozdulatokat.
- Talán kilencven fok - gondolta, mert látott már szebb napokat is a mostaninál. Volt idő, amikor sokat tanult…

Először gyerek szobába nyílott. Egy kedves kislány volt a társa, szőke fürtjeire sütött a nap az ablakon át. Virágok nyíltak a párkányon nyáron, és mindig finom illat volt a levegőben. Ó, hogy szerette nézni, amikor öltözött! Azok a kedves csipkék, és frissen vasalt fodrok! A kislány kacaja ma is fülében csengett, és maga előtt látta a színes szalagokat, ahogy libbentek, mikor boldogan forgott a nagy tükör előtt.
Aztán szirénák sivítottak, és robbanások rázták meg a falakat. Téglák hullottak, és üveg szilánkok repültek. Ő, a kemény fából faragott ajtó is megsérült. A kislány, a szép szőke kislány kacaja többé nem töltötte be a szobát, apró cipői nem kopogtak többé a parkettán...

Aztán munkások jöttek. Eltakarították a mozdulatlan testeket, majd a törmeléket is. Az ajtó világtalanul hallgatta a kopácsolást, és a malteros kanál bántó, súrlódó hangját. Bugyogott a bor az üvegből, és vöröshagyma szaga terjengett a levegőben. Kis idő múlva új emberek érkeztek. Érezte testén az erős markok szorítását, a fájdalmat, ahogy lekaparták róla a megégett festéket. Később gyöngéden simogatva új ruhát kapott, majd végre körül is nézhetett. Már nem látta a társait, a többi szobára nyíló ajtót, de új barátja lett, aki beengedte az érkező lakókat.

Fiatal asszony lépett be kisfia kezét szorongatva . Szomorúak voltak. A nő éjszakákon át sírdogált az apró konyhában, ami valaha előszoba volt. A gyermek minden kis zajra az ajtóhoz szaladt reménykedve, majd bánatosan kullogott vissza a szobába.
Évek teltek el így, míg végre be nem kopogott valaki. Éjszaka volt, s az asszony mezítláb szaladt a szobából, hogy a zaj fel ne költse alvó gyermekét.
- Te vagy az, Pista? - kérdezte a jövevényt, majd boldogan ölelte magához, és csókolta a magas, nyiszlett alakot.
A boldog éjszakát egész estét betöltő mesék követték csatákról, melyekről soha sem derült ki az ajtó számára, miért történhettek meg, vagy hogy ki volt a győztes. A történetekben mindig halottak hevertek szerte, jajgatás volt, füst és tűz, meg tankok, és alakzatban szálló repülők...

Egyszer aztán, hosszú évek múlva elment a család, és fiatal pár költözött a helyükre. Éjszakára mindig becsukták az ajtót, és halk sóhajok szálltak a levegőben. Hétvégén húsleves illatozott, meg rántott hús, sült krumpli és uborka saláta. Fokhagymás! Vidám dalocskák szóltak a rádióból ebéd közben.

Később éjszakákon át sírt egy kisbaba, és a férfi egyre később érkezett haza. Olyankor sör szaga áradt, meg hányásé, és gyakran csattant az ajtó a keretben. Időnként elveszítette csillogó szemét, majd újra láthatta a boldogtalanságot maga körül. Végül már csipke ruhája is foszlottan lógott zsíros ujjaktól maszatos üvege előtt.

A gyermek felnőtt, és őt csak nagyon ritkán látta. Már alig emlékezett a régi virágok illatára, amikor a két öreget elszállították a hullaházba.
- Szénmonoxid. - hallotta még a tűzoltó megjegyzését, mielőtt hangosan kattant egyet. Utoljára.
 

 

 

(A történeteim és verseim kivétel nélkül mind a fantáziám szüleményei. Kérem, hogy senki ne azonosítsa őket se velem, az íróval, se a szereplőimet más valóságos személlyel! Ködmadár)

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 2 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Ködmadár   (#28275)

2013. október 07. 04:47

:-)

Válasz Macska hozzászólására (#28273).

 


2. Macska   (#28273)

2013. október 07. 01:04

Sziporkázol. :-)