vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Vidd-vidd madár

Műfaj: NovellaCimkék: emlék, gyerekkor

Csak elképzeltem, de beleborzongtam a képbe. Fekete lehetett és kicsi, annál pökhendibb és szemtelen kárálással: vidd-vidd...vidd-vidd... Én is kicsi voltam, öt éves talán. Zsuzsi néni a szomszédban lakott, esténként átjött hozzánk.

ICsak elképzeltem, de beleborzongtam a képbe. Fekete lehetett és kicsi, annál pökhendibb és szemtelen kárálással: vidd-vidd...vidd-vidd...

Én is kicsi voltam, öt éves talán. Zsuzsi néni a szomszédban lakott, esténként átjött hozzánk. Apám befűtött a sparheltba, az öregasszony pedig odahúzta a kis sámlit. Lekuporodott, zöld szeme a tűz fényénél izzani látszott. Mindig anyámnak címezte a mondandóját, de a szeme engem fürkészett...

- Ica ! Megint itt járt a madár. Meglásd még ma éjjel viszi Swambergernét !

Swamberger néni a folyósó végén lakott. Féltem tőle. Fekete berliner kendőjét mindig szorosan fogta két aszott keze. Orra kampós volt, mindez görbe háttal társult. Ritkán jött ki a lakásból, aminek felettébb örültem.

Na, ha elviszi a madár, hát vigye is, mondtam magabiztosan Zsuzsi néninek. De azért belül evett a frász. Napközben is gyakran képzeltem el a madarat.

Már nem emlékszem, hogy meghalt-e aznap éjjel Swami néni, viszont azt tudom, hogy egy idő után nagyon féltem.

Zsuzsi néni nem változtatott a szokásain, én viszont nagyon is. Már nem nem mertem egyedül bemenni a sötét szobába, kísértettem magam még a wc-re is. Éjjel fekete madarakkal álmodtam, reggel a saját hangomra ébredtem: vidd-vidd.....vidd-vidd....

Talán a szerencsének köszönhetem, talán másnak, de történt nem sokára az, hogy elköltöztünk. A gyár felépítette a kolóniát kiváltó modern háztömbjeit, ezek egyikében kaptunk szép , világos, tágas lakást.

És én tovább féltem, anyám csitított:

- Mitől félsz ? Nincsenek se vidd-vidd madarak se szellemek..!

Na mondhatta nekem, még nagyon sokáig hallotam kárálásukat és láttam Zsuzsi néni távolba néző smaragdzöld szemét, ami mások szerint közönséges barna volt.k teljes szövegét.

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Eddig 2 hozzászólás érkezett.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.


1. Rapszody H.   (#28421)

2013. november 01. 20:08

Nagyon köszönöm Zseva. Ennek a kommentnek kimondottan örülök. :)

Válasz Zseva hozzászólására (#28412).

 


2. Zseva   (#28412)

2013. október 31. 17:53

Könnyed, laza írás. Tetszik. :-)

 


Szavazás

Beérkezett szavazatok száma erre a cikkre: 1 db

A szavazatok átlaga: 5

Ha belépsz, tudsz szavazni.