vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

A NAGY, KUTYÁS VILÁGBÓL... 2.

Műfaj: SzakirodalomCimkék: kutya, blöki, lajka, világ, képernyő, szem, finnország, szervezet, fci, ebtenyésztők, lulu farnciabulldog, kölyök, alom

Apróságok, érdekességek az ember hű négylábú barátjával kapcsolatosan: 7-et egy csapásra, lajka, kutyák a képernyő előtt, szervezett \"kutyázás\" Finnországban

7-et EGYCSAPÁSRA

Sokan úgy tartják, a kistestű kutyáknál mindig alacsony az alomszám. Hogy ez nem így van, arra bizonyíték Zorró, Sophie, Rosita, Sancho, Pedro, Frederic, Rinaldo. Vagyis Lulu, egy francia bulldog "hölgy"- hét kölyke. Az átlagosnak számító három -négy- kölyök helyett Lulunál az első alomban érkezett a „dupla mennyiségű” apróság.

 


LAJKA


-az űrélettani kísérlethez használt állatok egyike volt. A kutyát 1957 novemberében a II. szputnyikon juttatták a világűrbe. A kísérlet, mely sok értékes adattal szolgált, egy hétig tartott. A nagyszerű kutyáról azonban nem mindenki tudja, hogy „Lajka” a neve, és nem a fajtáját jelöli.
KUTYÁK A KÉPERNYŐ ELŐTT

A családtagként, lakásban élő kutyák gyakran kaphatóak azon, hogy a televíziót bámulják. Nincs ebben semmi különös: a sugárzási és képtovábbítási rendszerünk olyan, hogy azt tökéletesen tudják érzékelni négylábú barátaink is. Természetesen a kutyák körében azok a legkedveltebb műsorok, melyekben „kollégákat” láthatnak viszont. Ha netán konfliktus adódna, mert a kutya mást nézne szívesen, mint a gazda, lelkiismeret-furdalás nélkül ültethetjük kedvencünket a „tartalék” fekete-fehér készülék elé: a kutyáknak van színlátása, de nem tulajdonítanak jelentőséget neki. (Talán ezért is hitték sokáig, hogy a kutyák színvakok).


SZERVEZETT „KUTYÁZÁS” FINNORSZÁGBANA kutyák iránti érdeklődés tradíció Finnországban. A „kutya-lakosság” létszáma több, mint 300.000. Száz finn állampolgár közül legalább egy tagja az 1889-ben alapított Finn Ebtenyésztő Szövetségnek. A Szövetség és a fajtaklubok tájékoztatást adnak a kölyköt vásárolni szándékozóknak a tenyésztőkről. A szolgáltatás ingyenes. Célja, hogy megvédjék a vevőket a tisztességtelen és felelőtlen kereskedőktől. Az Ebtenyésztő Szövetség tagjai mindannyian kötelezik magukat, hogy betartják a törvényes tenyésztés alapelveit. Népszerűek a kutyakiállítások, a munkaversenyek, az obedience. A résztvevő kutyák száma évről évre nő. Az agility is egyre kedveltebb. A téli szánhúzó és a nyári nyomkövető versenyeknek szintén van rajongótábora. A nagyközönség, a kutyatulajdonosok és a tenyésztők számára a Finn Ebtenyésztő Szövetség különféle ismeretterjesztő előadásokat rendez. Cél a megfelelő gondozás és a kutyákkal való helyes bánásmód ismertetése. A tenyésztőknek rendezett tanfolyamok témái: anatómia, örökléstan, tenyésztés, gondozás, nevelés. Az előadók az ebtenyésztő szövetség oktatói és állatorvosok. A Finn Ebtenyésztő Szövetség társasági szabályzata kifejezi a szervezet törekvését az FCI-vel és az NKU-val (Skandináv Ebtenyésztő Szövetség) való együttműködésre. (Ez a gyakorlatban a nemzetközi kynológiai munkában való aktív részvételében és a kiállítási bírók országok közötti nagyszámú cseréjében nyilvánul meg. ) A Szövetségnek szoros kapcsolata van az állatorvosokkal, a vadásztársaságokkal és az állatvédő egyesületekkel.

1. rész: http://allati.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=48846

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Még nem érkezett hozzászólás.
Új írásához regisztrálj, vagy lépj be a jobb oldalon.

Szavazás

Beérkezett szavazatok száma erre a cikkre: 5 db

A szavazatok átlaga: 5

Ha belépsz, tudsz szavazni.