vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

CICÁK retteget baja: a FIP

Műfaj: SzakirodalomCimkék: ember, megelőzés, baj, betegség, kedvenc, állat, macska, cica, gazdi, fip

Sokat emlegetik, retteget betegség… Nincs menekvés, a kór halálos! Vajon miről is van szó, és mik a jelei? Hogyan lehet védekezni a titokzatos FIP ellen?

Levert, étvágytalan a cica, ráadásul és aránytalanul nagyra kezd nőni a pocakja… nagy a valószínűsége, hogy FIP-pel, a végzetes kimenetelű (fertőző hashártyagyulladással) fertőződött. Biztosat azonban csak laborvizsgálat után lehet tudni

Ha igazolódik a gyanú, tudomásul kell venni a borzalmas tényt. Nincs tovább. A legjobb megoldás az azonnali, kíméletes altatás. 

A betegséget (corona-) vírus okozza. 

Az utóbbi időben úgy tűnik, hogy a fertőzött állatok, állományok száma növekszik. A fertőzöttség felismerését nehezíti, hogy nem minden fertőzött állatban alakul ki a betegség, azaz sok macska tünetmentesen hordozza a vírust. 

A betegség fellobbanását előidézheti az általános ellenálló-képesség gyengülése, egyéb betegségek kialakulása. Érdekes megfigyelés, hogy a FIP-es macskák nagy része egyúttal leukózissal (FLV) is fertőzött. Amennyiben a FIP tünetekben is megnyilvánul, bizonyosra vehető a beteg állat elpusztulása. 

De JÓ HÍR: MEGELŐZHETŐ!!! 

Bármikor – apróságok esetében kb. 10 hetes korban érdemes elvégezni egy FIP-tesztet. Ha negatív, nyugodtak lehetünk, már csak egy oltás, és többé nem kell a FIP-től rettegni. 

Fertőzött és nem fertőzött állatok együtt tartása magában hordozza azt a veszélyt, hogy a fertőzés tovább terjed. Ezért minden cicát mielőbb tesztelni kell FIP-re (és FLV-re is), és beadatni nekik a FIP- és FLV védőoltást.

Az oltásokat 2-3 alkalommal érdemes megismételni (3 hetes időközzel), később elegendő évente egyszer egy emlékeztető oltás. 

Természetesen nem szabad megfeledkezni a fertőző légzőszervi és emésztőszervi betegségek elleni oltásokról (kombinált oltás), és kijáró cicák esetében a veszettség elleni oltásról sem.

 

Dr. Kerekes Bálint - www.haziallat.hu alapján

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket