vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket

Panel-kutyák problémája

Műfaj: SzakirodalomCimkék: állat, kutya, kedvenc, panel, lakótelep, gazdi, ember, együtt, probléma, per, rendelet, szeretet, szív, boldogság, megoldás, élet

„Kutya (állat) nélkül lehet élni, de minek” - tartja a mondás. Valóban: az állatok sok szépséget, örömet hoznak életünkbe. (Sőt, bizonyított tény, az állattartók egészségesebbek, és hosszabb életűek.) Ám olykor nem felhőtlen az egymás mellett élés. Különösen igaz ez a lakótelepeken. Vajon miért?

Számos kutatás igazolta, hogy az állattartók – kedvencük hatásának köszönhetően – egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak.  Igaz, az állattartás odafigyelést, törődést és alkalmazkodást kíván, a lakásban teret, de ez koránt sem jelent olyan mértékű változtatást, mint a laikusok gondolnák. Amit pedig mégis, azt szinte önkéntelenül megteszi az ember. Legalábbis normális esetben.

 

A kutyának sem jó

Kutya”gumi”, illatos tócsák liftben, folyosón, homokozóban, zavaró ugatás, szélsőséges esetben terjengő, kellemetlen illatok, póráz, szájkosár, láthatóan gazda nélkül kószáló, ijedtséget okozó négylábúak  – a leggyakoribb kifogások az állattartókkal szemben. Sőt, sok esetben a kutya, (macska) ellenesség kialakulásának is ez az alapja.

Pedig az állat nem felelős a gazdája tetteiért, a gazda viszont felelőséggel tartozik kedvencének éppúgy, mint embertársainak. A kutyának sem jó, ha nem viszik le időben, ha unatkozik, és kétségbeesett segélyhívására - az ugatásra – sem jön válasz, ha olyan körülmények között van, hogy messzire bűzlik, vagy, ha szabadon kószálva csak a véletlen menti meg attól, hogy egy kocsi kerekei alá kerüljön.

Vonatkozó törvény, illetve rendelet van, de ez sem jelent megoldást. A kerületi önkormányzatnál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy sok problémás állattartási ügy – bejelentés - háttérében viszály, vita, per, irigység vagy ellenérzés áll. Előfordul, hogy a jó kapcsolatban lévő szomszédok elnézik egymásnak az időnként zavaró, és merőben szabálytalan állattartást, máshol pedig a bejelentés nyomán helyszíni szemlére érkezők példás körülményeket találnak.

 

Bonyolult a helyzet

Dr. Orbán Zsófia a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség elnöke lapunknak elmondta, a probléma összetett. Nem szerencsés szűk lakásba nagytestű állatot választani, elfoglalt embereknek az állattartást is meg kellene fontolni. De az életkörülmények változnak. Ha valaki kertesből költözik panellakásba, a legjobb, amit tehet, hogy az állatot magával viszi. Mások nem választanak kutyát, vagy szándékosan szereznek be második, harmadik, állatot, hanem találnak, és kényszerhelyzetbe kerülnek. Az állatotthonok ugyanis önfenntartóak, adományokból gazdálkodnak: befogadóképességük és számuk is szűkös az igényhez képest. Az ebrendészeti telepen bizonyos idő után az állatokat elaltatják, a vidéki sintérekről pedig – tisztelet a kivételnek - jobb, ha szó sem esik. Megoldást jelentene, ha az ebrendészeti feladatokat az állatotthonok vehetnék át. Ez fix bevételt biztosítana számukra, és végre mindenki számára megnyugtatóan lehetne rendezni a kóbor állatok ügyét, elhelyezését.

Egy biztos: a legilletékesebbek, maguk az állatok semmit sem tehetnek. A problémát nekünk, embereknek kell megoldani.

 

 

 

*******************************************-

Az állattartásra vonatkozó rendeletek bár többnyire hasonlóak, kerületenként, településenként eltérők: a helyi önkormányzat hozza őket. Nálunk engedély nélkül tartható többlakásos házban egy kutya és egy cica, illetve ezek három hónaposnál fiatalabb, véletlen szaporulata. Kertes házban két kutya engedélyezett. A létszám a száz négyszögölnél nagyobb telkek esetében tovább növelhető. A megjelöltnél több állat is tartható, de csak engedéllyel. Ehhez az önkormányzatnál lehet állattartási engedélykérő lapot kapni. Az eljárás illetéke 2200 Ft.

 

 ****************************************

 

Rákérdeztünk:

 

Ön szerint problémás lakótelepen állatot tartani?

 

 

Hanis Viktória fotós:

Ha baj van egy állattal, akkor arról a legritkábban az állat tehet. A tartás körülményei meghatározóak. Még nagytestű kutya is jól elvan panelban, ha a nap nagyobb részét nem bezárva, hanem sétával, vagy mondjuk, a gazdája munkahelyén tölti. Kulturáltan, több toleranciával az ilyen a problémák szinte mind megoldhatók!

 

Barna Csaba nemeskő-gyógyász:

Sokszor még kertes házban is nehéz egy állatnak biztosítani a megfelelő teret. Lakótelepen ez fokozottan igaz. Kisebb hely illetve mozgásigényű állat persze tartható. Fontos a szomszédokra is tekintettel lenni a kisebb távolság, és a gyengébb hangszigetelés miatt. Aki ezt a néhány apróságot betartja, annak sok örömöt adhat kedvence.

 

Kósa Tímea rendszergazda:

Sokan gondolják, hogy lakótelepi lakásban egyáltalán nem jó állatot tartani. Annak ellenére, hogy én kertes házban lakom, szerintem nem kellene megfosztanunk a lakásban élő állatbarátokat sem a lehetőségtől. Természetesen kistestű kedvencre gondolok. Odafigyeléssel, tisztán tartással, és ami a még fontosabb szeretettel nem hinném, hogy a szomszédokat zavarná.

 

Keresztes Ildikó színész, énekesnő:

Nemrégiben költöztünk új lakásba. A választásnál Füles, a tacskónk miatt fő szempont volt, hogy olyan helyet válasszunk, ahol van csöndes, kutyasétáltatásra alkalmas zöld terület. Bizonyos körülmények között nehezebb állatot tartani, de a problémák megoldhatók.

 

 

vissza a főoldalraajánlom ezt a cikket