Dorombolás: rejtélyes és gyógyító

A macskafélék, mint köztudott, általában elégedettségükben dorombolnak. Ám a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen a különös „berregést” máskor is alkalmazzák. Már, amelyikük képes rá. Tudniillik, dorombolni nem mindegyik macskaféle tud.

Írta: Lovas Éva

BESZÉLŐ MADARAK

A beszéd az élővilágban az ember sajátja. Ám beszélő madarakról sokat hallani. Esetükben a hangutánzás a jó megfogalmazás. A dolgot bonyolítja, hogy a madarak egy része a megtanult szavakat, kifejezéseket tudatosan alkalmazza. Kommunikál vele. Ami beszédként is felfogható, legalábbis közel áll hozzá

Írta: Lovas Éva

MADÁRVÉDELEM ÉS GYOSSEGÉLY

Számos, jóérzésű embernek okoz problémát, hogyan segítsen a bajbajutott, útjába kerülő madarakon. Utóbbi esélye fokozódik a jó idő beálltával, amikor kirándulás, kertészkedés közben szorosabb kapcsolatba kerülünk a természettel.

Írta: Lovas Éva

ÉLETRAJZOK A CSALÁDBÓL - 1. GINI

Pontosabban, nem is életrajz, hanem, családba kerülési... Szóval: hivatalosan Wolfblut Red Koni, egyebekben Dudo, vagy Dudlista jó néhány évvel ezelőtti érkezésének körülményei.

Írta: Lovas Éva

ÉLETRAJZOK A CSALÁDBÓL - 2 Rozika

Pontosabban, nem is életrajz, hanem, családba kerülési... Szóval: Rozika (Grófnő, Zobejda, Zoba-baba, puha orrú kecsosz, stb.) családba kerülésének története.

Írta: Lovas Éva

ÉLETRAJZOK A CSALÁDBÓL - 3. SZASA

Pontosabban, nem is életrajz, hanem, családba kerülési... Szóval: Szasa (Teljes nevén Százas Szasa, különben Szas, vagy cica-angyal) családba kerülésének igaz története.

Írta: Lovas Éva

ÉLETRAJZOK A CSALÁDBÓL - 4 Negro

Pontosabban, nem is életrajz, hanem, családba kerülési... Szóval: Negro (alias Negaci) a fekete cica - és átmenetileg testvére - családunkba kerülésének a története.

Írta: Lovas Éva

CICÁK retteget baja: a FIP

Sokat emlegetik, retteget betegség… Nincs menekvés, a kór halálos! Vajon miről is van szó, és mik a jelei? Hogyan lehet védekezni a titokzatos FIP ellen?

Írta: Lovas Éva

Panel-kutyák problémája

„Kutya (állat) nélkül lehet élni, de minek” - tartja a mondás. Valóban: az állatok sok szépséget, örömet hoznak életünkbe. (Sőt, bizonyított tény, az állattartók egészségesebbek, és hosszabb életűek.) Ám olykor nem felhőtlen az egymás mellett élés. Különösen igaz ez a lakótelepeken. Vajon miért?

Írta: Lovas Éva

ÉLETRAJZOK A CSALÁDBÓL - 5. Pipi

Pontosabban, nem is életrajz, hanem, családba kerülési... Szóval: Pipi, vgyis Pénztárgép feleségének története. (Pénztárgép előbb itt lakott, ám udvarisa férfi lévén ő a következő részben mutatkozik.)

Írta: Lovas Éva


ÉLETRAJTOK A CSALÁDBÓL - 6. Pénztárgép

Pontosabban, nem is életrajz, hanem, "rajt" vagyis, családba kerülési... Szóval: Pénztárgép vagyis Pipi férjének és tulajdonképpen nimfáimnak története. Pipivel az előző részben ismerkedhetett meg a kedves olvasó.

Írta: Lovas Éva

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

Az állatkertek világszerte fontos, és egyre fontosabb szerepe az ismeretterjesztésen túl a védett, veszélyeztetett fajok megóvása, tenyésztése. Így van ez hazánk másodiknak létrejött Állatkertjében, a veszprémiben is.

Írta: Lovas Éva

MAGYAR VÍZILOVAK EURÓPA SZERTE

No, jó, mondjuk, inkább, magyar származásúak... De, végülis, ez a lényeg! Annyi bizonyos, egykor a Budapesti Állatkertben élő vizilovaktól származik a jelenleg európában élők többsége!

Írta: Lovas Éva

PUSZTULÁS!

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió állapítja meg évről évre nemzetközi szinten az egyes állat-és növényfajok védelmi pozicióját. Az adatokat 1963 óta egy átfogó összesítésben, a Vörös Könyvben teszik közzé.. Az idei lista a hónap elején került a nyilvánosság elé, kétségbeejtő adatokkal.

Írta: Lovas Éva

A SASSAL IS SZEMBESZÁLLNAK!

Az állatvilágról sok esetben példát vehetnének az emberek. Nem scak csaptmunka, összehangoltság, és fair hozzállás tekintetében, de igen gyakran, az utódok nevelését tekintve is!

Írta: Lovas Éva

SÜNI-MENÜ

Vajon, mit tehetünk, ha sérült süniről kell gondoskodnunk??? (Azon túl, persze, hogy elsősegélyben részesítjük, és hozzáértő állatorvoshoz visszük.

Írta: Lovas Éva

NOÉ AZ ARARÁTON

Noé bárkájának maradványai még napjainkban is az Ararát hatalmas, örök hó borította, égbe törő ormán hevernek. Legalábbis a tudósok egy része szerint. (A tárgyban máig heves viták folynak.)

Írta: Lovas Éva

AMARYLLIS

Egyre kedveltebb, és ismertebb nálunk is e szép virág. Nem csak vágva, hanem cserépben is kapható. De, vajon hogyan kell elnyílás után tovább ápolni, hogy évről évre virággal örvendeztessen meg?

Írta: Lovas Éva

A NAGY, KUTYÁS VILÁGBÓL... 1.

Kutyamosoly, fogkrém, Vespasianus és fogathúzás.... apróságok, érdekességek a közelebbi és a távoli múltból és a jelenből, hű négylábú barátainkkal kapcsolatban.

Írta: Lovas Éva

A NAGY, KUTYÁS VILÁGBÓL... 2.

Apróságok, érdekességek az ember hű négylábú barátjával kapcsolatosan: 7-et egy csapásra, lajka, kutyák a képernyő előtt, szervezett \"kutyázás\" Finnországban

Írta: Lovas Éva